Το παραδοσιακό καράβι της Καστοριάς

17/02/2022

Της Ελένης Κωστοπούλου

Η ιδιαίτερη μορφή του διαφέρει από κάθε λιμνίσιο ή ποταμίσιο πλεούμενο στον κόσμο. Με το πέρασμα του χρόνου τα παραδοσιακά καράβια της Καστοριάς, κατασκευασμένα από ξύλο λευκαδίσιο, φτελιάς, ή καραγάτσι, χαρακτηρίστηκαν “ζωντανά κινητά μνημεία”.

Το μήκος του καραβιού συνήθως κυμαίνεται από 5 έως 7 μέτρα και πλάτος 0,50 έως 0,6 μέτρα μπροστά και 1,10 έως 1,15 μέτρα πίσω. Οι δύο άκρες του ονομάζονται “πρύμνες” και οι πλευρές του “περβάζια”. Ο καραβοκύρης χρησιμοποιεί τα κουπιά όρθιος στο μέσο του καραβιού. Ο έμπειρος καραβομαραγκός πρέπει να δώσει την ανάλογη κοιλότητα στον πυθμένα του, για να έχει καλή πλεύση.
Το καράβι συνδέθηκε με τη μεταφορά των αγαθών, το ψάρεμα, αλλά και με τις ψυχαγωγικές εκδηλώσεις των κατοίκων της Καστοριάς. Ήταν απαραίτητο μέσο συγκοινωνίας μέχρι τη διάνοιξη των παραλίμνιων δρόμων στη δεκαετία του ’30 και εξυπηρετούσε τους κατοίκους από όχθη σε όχθη.
Η τελετή του αγιασμού των υδάτων στις 6 Ιανουαρίου εξακολουθεί να συγκεντρώνει ολόγυρα τους ανθρώπους που παρακολουθούν τους βουτηχτές να πέφτουν απ- τα καράβια στα παγωμένα νερά της λίμνης…
 
Αντλήθηκαν πληροφορίες από το βιβλίο “Με το απλόχερο της γιαγιάς” Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Καστοριάς Έφη Γρηγοριάδου

Κάνε κλικ εδώ για να γίνεται συνδρομητής.