Ανασφάλιστη εργασία: Πρωταθλήτρια παραβάσεων η εστίαση, η πλειονότητα για υποδηλωμένη εργασία – Η νέα ψηφιακή κάρτα εργασίας

26/05/2022

Ένα ισχυρό όπλο κατά της ανασφάλιστης και κυρίως κατά της υποδηλωμένης εργασίας, που τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί δραματικά, εκτιμάται ότι θα αποτελέσει η νέα ψηφιακή κάρτα εργασίας

Της Ρούλας Σαλούρου

Ένα ισχυρό όπλο κατά της ανασφάλιστης και κυρίως κατά της υποδηλωμένης εργασίας, που τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί δραματικά, εκτιμάται ότι θα αποτελέσει η νέα ψηφιακή κάρτα εργασίας, κυρίως όταν αυτή επεκταθεί σε κλάδους υψηλής παραβατικότητας, όπως είναι οι κλάδοι του επισιτισμού αλλά και του λιανικού εμπορίου.

Ειδικά στους τομείς της παραβίασης του ωραρίου εργασίας, με βάση τους πίνακες προσωπικού που υποβάλλουν οι επιχειρήσεις, τα στοιχεία των δειγματοληπτικών ελέγχων του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας εντός του 2022, που παρουσιάζει η «Κ», δείχνουν ότι «πρωταθλητής» στην παραβίαση της ισχύουσας νομοθεσίας καταδεικνύεται ο κλάδος της εστίασης, και ακολουθούν το λιανικό εμπόριο, οι χερσαίες μεταφορές καθώς και η βιομηχανία τροφίμων. Συνολικά, από την 1η Ιανουαρίου έως και τις 15 Μαΐου από τους ελέγχους που διενήργησε το ΣΕΠΕ και συγκεκριμένα η Επιθεώρηση Εργασιακών Σχέσεων επιβλήθηκαν 2.976 πρόστιμα για αντίστοιχες παραβάσεις, συνολικού ύψους 8,401 εκατ. ευρώ. Από αυτές, οι παραβάσεις χρονικών ορίων εργασίας για μερικώς απασχολουμένους, αυτό δηλαδή που ονομάζουμε υποδηλωμένη εργασία, αφορούν 2.150 περιπτώσεις. Ακολουθούν οι παραβάσεις για αδήλωτη εργασία (354) και για μη καταβολή δεδουλευμένων (221), καθώς και παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας, όπως η παράνομη καταγγελία σύμβασης, η μη προσκόμιση ζητηθέντων στοιχείων κ.λπ. (134 παραβάσεις).

Από την αρχή της χρονιάς επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 8,401 εκατ. ευρώ.

Με την ηλεκτρονική κάρτα εργασίας αλλά και το επόμενο βήμα, την πλήρη ψηφιοποίηση της διαδικασίας υποβολής Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων, εκτιμάται ότι το φαινόμενο της «μαύρης» ανασφάλιστης εργασίας αλλά και αυτό της υποδηλωμένης θα μειωθούν δραστικά, ενώ σημαντική θα είναι και η αύξηση των δημόσιων εσόδων, τόσο από τις εισφορές προς τον ΕΦΚΑ όσο και από τη γενική φορολογία. Βέβαια, όπως επισημαίνουν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων κυρίως στους κλάδους που διαπιστώνεται αυξημένη παραβατικότητα, απαιτείται και σημαντική αύξηση των ελέγχων, καθώς θεωρείται δεδομένο ότι επιχειρήσεις που κατά κανόνα παρουσιάζουν παραβατικές συμπεριφορές θα βρουν τις… τρύπες του συστήματος και θα υποχρεώνουν για παράδειγμα τους εργαζομένους να δηλώνουν μέσω της εφαρμογής ότι αποχωρούν από την εργασία και να συνεχίζουν, χωρίς αυτό να φαίνεται.

Σύμφωνα πάντως με τη γενική γραμματέα Εργασιακών Σχέσεων Αννα Στρατινάκη, η ψηφιακή κάρτα θα συντελέσει στην αποτελεσματικότερη λειτουργία του νέου ΣΕΠΕ, καθώς ενσωματώνει την τεχνολογία και τα σημαντικά δεδομένα του συστήματος «Εργάνη» προς όφελος των ελεγκτικών μηχανισμών. Αλλά και ο κ. Μπ. Σάμιος, εκ μέρους της αναδόχου εταιρείας Cosmote, κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου εξέφρασε την εκτίμηση πως η ψηφιακή κάρτα εργασίας θα καλύψει ένα μεγάλο κενό, αυτό της αποτύπωσης του πραγματικού χρόνου εργασίας, ο οποίος θα αντιπαραβάλλεται σε πραγματικό χρόνο με αυτόν που έχει δηλώσει η εταιρεία.

Πηγή: kathimerini.gr

Κάνε κλικ εδώ για να γίνεται συνδρομητής.