Μπλόκο τροχαίας: Συνέπειες και πρόστιμα «φωτιά» για τους οδηγούς που δεν σταματούν
03/05/2022
Εξουθενωτικές είναι οι συνέπειες για όσους οδηγούς δεν συμμορφωθούν με την υπόδειξη αστυνομικού οργάνου για ακινητοποίηση οχήματος.
Οι απώλειες ζωών σε τροχαία συμβάντα αποτελούν διαχρονικό και φλέγον πρόβλημα για την ελληνική κοινωνία το οποίο χρήζει άμεσης αντιμετώπισης. Η θέσπιση αυστηρών μέτρων είναι ένας τρόπος για την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας, αλλά απαιτείται και η ύπαρξη των κατάλληλων μηχανισμών για τη διαπίστωσης της τήρησης ή μη των κανόνων, αλλά και την αποτροπή πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων.
Το συγκεκριμένο έργο το έχουν επωμιστεί οι αστυνομικοί αρχές, που μεταξύ άλλων «στήνουν» μπλόκα, σε μια προσπάθεια να εντοπιστούν οι παραβάτες που θέτουν σε κίνδυνο τους λοιπούς χρήστες των δρόμων.
Η συντριπτική πλειονότητα των οδηγών συμμορφώνεται πλήρως με τις υποδείξεις των αστυνομικών οργάνων, ακόμα και αν γνωρίζουν πως… έχουν τη φωλιά τους λερωμένη. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν και κάποιοι που θεωρούν πως αν δεν σταματήσουν στον μπλόκο…θα τη γλιτώσουν.
Για κακή τους τύχη, τα νομοθετικά όργανα της χώρας μας έχουν προνοήσει για αυτές τις περιπτώσεις, ορίζοντας εξουθενωτικά πρόστιμα σε όσους αρνούνται να συμμορφωθούν με την υπόδειξη αστυνομικού για ακινητοποίηση του οχήματος.
Πότε μπορεί να ακινητοποιηθεί ένα όχημα από την τροχαία;
Σύμφωνα με την παράγραφο 1 του Άρθρου 46 του Κ.Ο.Κ., τα αστυνομικά όργανα έχουν κάθε δικαίωμα να ζητήσουν την ακινητοποίηση του οχήματος, στο πλαίσιο της προσπάθειας τήρησης της οδικής ασφάλειας, είτε εντός της πόλης, είτε σε αυτοκινητόδρομο ή επαρχιακή οδό υπό τη μορφή «μπλόκου».
«Αν διαπιστωθεί ότι η κίνηση οδικού οχήματος είναι επικίνδυνη για τους επιβαίνοντες ή τους λοιπούς χρήστες της οδού, συνεπεία βλαβών, φθορών, εκπομπής ρύπων, προσθήκης εξαρτημάτων και άλλων παράνομων μετατροπών ή εξαιτίας σωματικής ή πνευματικής κατάστασης του οδηγού, τα αστυνομικά όργανα μπορούν να ακινητοποιήσουν το όχημα μέχρι να εξασφαλισθούν οι αναγκαίες προϋποθέσεις ασφαλούς κίνησης και λειτουργίας του οχήματος».
Τα αστυνομικά όργανα μπορούν να επιβάλουν ακινητοποίηση και κατά τις ώρες κοινής ησυχίας και μέσα στις κατοικημένες περιοχές αν από τη λειτουργία του οχήματος προκαλούνται υπερβολικοί θόρυβοι.
Ο οδηγός που αρνείται να συμμορφωθεί με τις υποδείξεις του αστυνομικού οργάνου για την ακινητοποίηση του οχήματός του ή εκείνος, ο οποίος κινεί όχημα του οποίου διατάχθηκε η ακινητοποίηση τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι ενός έτους και με χρηματική ποινή τουλάχιστον διακοσίων 200 ευρώ, ως και με αφαίρεση της άδειας ικανότητας οδηγού για χρονικό διάστημα ενός έως τριών μηνών, η οποία επιβάλλεται υποχρεωτικά από το δικαστήριο.
Πηγή: bordernews.gr
Κάνε κλικ εδώ για να γίνεται συνδρομητής.