Η ζωή μου: Ο Άλμπερτ Αϊνστάιν αφηγείται | R.J. Gadney

28/04/2022

Της Ελένης Κωστοπούλου

Η διαδρομή στον κόσμο του βιβλίου συνεχίζει το μαγευτικό της ταξίδι με τον Βρετανό συγγραφέα- εικαστικό- ακαδημαϊκό, R.J. Gadney και το μυθιστόρημά του, βασισμένο σε αληθινά γεγονότα, “Η ζωή μου: Ο Άλμπερτ Αϊνστάιν αφηγείται” από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο. Μετάφραση: Ιωάννα Ηλιάδη.

Ο R. J. Gadney, συγγραφέας, εικαστικός και ακαδηµαϊκός, γεννήθηκε στο Cross Hills του Yorkshire το 1941. Σπούδασε Αγγλική φιλολογία, Καλές τέχνες και Αρχιτεκτονική στο St. Catherine’s College του Cambridge. Μεταξύ άλλων έγραψε άρθρα στον τύπο (Spectator, London Magazine, Evening Standard), σενάρια για την τηλεόραση, θρίλερ και αστυνοµικά. Πέθανε τον Μάιο του 2018.
Περίληψη
Πρίνστον, Νιου Τζέρσεϊ,
14 Μαρτίου 1954
«Ομιλεί ο Άλμπερτ Αϊνστάιν».
«Ποιος;» ρωτάει το κορίτσι στο τηλέφωνο.
«Συγγνώμη. Πήρα λάθος αριθμό».
«Πήρατε τον σωστό αριθμό» λέει ο Άλμπερτ.
Αυτή είναι η ιστορία µιας απίστευτης φιλίας που ξεκινά µ’ ένα τυχαίο τηλεφώνηµα ανάµεσα σ’ έναν άνδρα στη δύση της ζωής του, τον Άλµπερτ Αϊνστάιν, και σε µια νεαρή κοπέλα στα πρώτα της βήµατα στον κόσµο, τη Μίµι Μπόφορτ. Εκείνη θα του µεταγγίσει τη χαρά της ζωής κι εκείνος θα της ανοίξει την πόρτα στο προσωπικό του σύµπαν.
Ένα γοητευτικό και συγκινητικό µυθιστόρηµα, βασισµένο σε αληθινά γεγονότα, που καλύπτει σχεδόν έναν αιώνα ευρωπαϊκής ιστορίας, ενώ φωτίζει τον άνθρωπο πίσω από τον µύθο που τον περιβάλλει.
—–
Ο Άλµπερτ Αϊνστάιν (1879-1955) γεννήθηκε στη Γερµανία και πέθανε στις ΗΠΑ. Ένας από τους πλέον επιδραστικούς επιστήµονες του 20ού αιώνα, τιµήθηκε µε το Νόµπελ Φυσικής το 1921. Εµβληµατική φυσιογνωµία, το πρόσωπό του εξακολουθεί να είναι από τα πλέον αναγνωρίσιµα σε όλο τον κόσµο.
«Αν ζούσαν όλοι μια ζωή σαν τη δική μου, δεν θα υπήρχε ανάγκη για μυθιστορήματα».
Άλμπερτ Αϊνστάιν, σε ηλικία είκοσι ετών, στην αδελφή του Μάγια, 1899.
Απόσπασμα
Στη Χιροσίμα χάθηκαν 140.000 ψυχές. 100.000 τραυματίστηκαν βαριά. 74.000 χάθηκαν στο Ναγκασάκι. Άλλοι 75.000 υπέστησαν θανάσιμους τραυματισμούς από εγκαύματα και ακτινοβολία γάμα. Στο Περλ Χάρμπορ – πόσοι πέθαναν; Μου λένε 2.500. Ο Βρετανός ποιητής Τζον Νταν γράφει: “Κάθε ανθρώπου ο θάνατος λιγοστεύει εμένα τον ίδιο, γιατί είμαι ένα με την ανθρωπότητα. Κι έτσι ποτέ σου μη στέλνεις να ρωτήσεις για ποιον χτυπά η καμπάνα. Χτυπάει για σένα”. Ο δυτικός κόσμος είναι ικανοποιημένος, ικανοποιημένος. Εγώ, όχι. Τα θαυμάσια πράγματα που μαθαίνετε στο σχολείο είναι έργο πολλών γενεών, έργο που παράχθηκε με ενθουσιώδη προσπάθεια και απεριόριστο μόχθο σε κάθε χώρα του κόσμου. Όλα αυτά εναποτίθενται στα χέρια σας ως κληρονομιά σας έτσι ώστε να τα λάβετε, να τα τιμήσετε, να προσθέσετε σε αυτά, και μια μέρα να τα παραδώσετε με πίστη στα παιδιά σας.
ΕΓΡΑΨΑΝ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
Το πορτρέτο ενός σπουδαίου ανθρώπου και της εποχής του, ασυνήθιστο αλλά και µεστό σε πληροφορίες.
Guardian
Γοητευτικό… Πρότυπο για το είδος του. Περιεκτικό, αστείο, σπαρταριστό.
Times Literary Supplement
«Ένα λογοτεχνικό διαμάντι, μια αφήγηση που ισορροπεί θαυμάσια ανάμεσα στη μυθοπλασία και την ιστορική αλήθεια.».
Ian McEwan, συγγραφέας
Περιλαμβάνει πλούσιο εικονογραφικό υλικό

Κάνε κλικ εδώ για να γίνεται συνδρομητής.