Κέρδισε τις εντυπώσεις η Καστοριά στο 87ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα κωπηλασίας

03/10/2021

Ρεπορτάζ Θεοδώρα Κωτσοπούλου

Επτακόσιοι αθλητές, από 30 Ναυτικούς ομίλους της χώρας με τους προπονητές τους, βρέθηκαν για πέντε ημέρες ( 14-18 Ιουλίου) στην ακριτική μας περιοχή,  όπου και  έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό, ώστε να διοργανωθεί ένα πρωτάθλημα αντάξιο του υψηλού επιπέδου των αθλητών της Ελληνικής Κωπηλασίας, αλλά και ιδιαιτέρως των  Καστοριανών αθλητών,  με τα δεκάδες  χρυσά και ασημένια μετάλλια των αθλητικών ομίλων  ΝΟΚ και ΝΟΜ.

Αξίζει να αναφερθεί ότι για τις κατηγορίες Ανδρών-Γυναικών (κάτω των 23) και Εφήβων-Νεανίδων είναι η πρώτη φορά, μετά το 2004, που το Πρωτάθλημά τους γίνεται  εκτός του Ολυμπιακού Κωπηλατοδρομίου του Σχοινιά.

Σύσσωμο το διοικητικό και στελεχιακό δυναμικό, με όλο τον μηχανισμό της Ελληνικής Κωπηλατικής Ομοσπονδίας,  βρέθηκε από νωρίς  στην Καστοριά, όπου μαζί με τους δυο Καστοριανούς,  τον Έφορο Αγώνων της Ομοσπονδίας και Αλυτάρχη των αγώνων,  Κώστα Παπαγιάννη και τον αντιπρόεδρο της ελληνικής αθλητικής ομοσπονδίας Κώστα Δίτσιο , μερίμνησαν, ώστε  να διοργανωθεί ένα άριστο πρωτάθλημα, αντάξιο του υψηλού επιπέδου των Ελλήνων αθλητών της Κωπηλασίας.

Στο 87ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κωπηλασίας έλαβαν  μέρος αθλητές και αθλήτριες των Ναυτικών Ομίλων Καστοριάς και Μαυροχωρίου διεκδικώντας μετάλλια και διακρίσεις. Ο Ναυτικός Όμιλος Καστοριάς  συμμετείχε με 18 αθλητές και αθλήτριες και με 45 κωπηλάτες και κωπηλάτριες ο Ναυτικός Όμιλος Μαυροχωρίου «Οι Αργοναύτες».

Δόθηκαν  συγκλονιστικές μάχες για τα μετάλλια

Οι διοργανωτές  έδιναν  καθημερινά τον καλύτερο εαυτό τους για την οργάνωση των αγώνων αλλά και οι αθλητές,  κάτω από ιδανικές συνθήκες, έδωσαν  συγκλονιστικές μάχες για τα μετάλλια, ενώ πολύς ήταν και  ο κόσμος που κατέκλεισε κάθε σημείο της πόλης, όπου και  παρακολούθησε  με εξαιρετικό ενδιαφέρον τα συναρπαστικά αγωνίσματα.

Το 87ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα που διοργάνωσε   η Ελληνική  Κωπηλατική Ομοσπονδία στην Καστοριά  αποτέλεσε  μια δροσερή όαση  αθλητισμού και πολιτισμού, έναν δυναμικό και ελπιδοφόρο πυρήνα αντίστασης στα ισοπεδωτικά φαινόμενα της εποχής, αλλά και μια γιορτή επικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων που αγαπούν, τιμούν και σέβονται το κωπηλατικό  άθλημα. 

Παράλληλα αυτή η μεγάλη  βεληνεκούς  γιορτή του αθλητισμού   προσέδωσε μια αναπτυξιακή ώθηση στην τοπική μας οικονομία αναδεικνύοντας επιπλέον  και προβάλλοντας όλα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της λίμνης Ορεστιάδας  και φυσικά  της περιοχής μας.

Σύμφωνα με τις πλέον συντηρητικές εκτιμήσεις τουλάχιστον 1700 επισκέπτες (αθλητές και συνοδοί) βρέθηκαν  στην Καστοριά κατά τις 5 ημέρες της διοργάνωσης του 87ου πανελλήνιου πρωταθλήματος κωπηλασίας(14-18/7/21) και όλος αυτός ο κόσμος  φιλοξενήθηκε  στα τοπικά ξενοδοχεία, δείπνησε στα τοπικά εστιατόρια, ενώ έχει περιδιαβεί και φυσικά  ψωνίσει  από τα τοπικά καταστήματα,  αλλά και έχει ψυχαγωγηθεί στις τοπικές μας επιχειρήσεις.

Δήμος Καστοριάς, μεγάλος υποστηριχτής των αγώνων

Γιάννης Κορεντίδης η Καστοριά  έχει περάσει σε μια άλλη τροχιά

Ο Δήμος Καστοριάς   έβαλε τα δυνατά του και ήταν   όλα έτοιμα για την όμορφη αυτή αθλητική διοργάνωση που οδηγεί  την Καστοριά στο  υψηλό τουριστικό και  αθλητικό  βάθρο, γιατί οι εκατοντάδες αθλητές αλλά και οι συνοδοί τους έγιναν  οι ίδιοι πρεσβευτές  της περιοχής μας. 

Όλα αυτά, συνθέτουν ένα καταπληκτικό περιβάλλον, που δικαιώνει την επιλογή της Ομοσπονδίας να αναθέσει το μεγάλο αυτό αθλητικό Πανελλήνιο γεγονός στην Καστοριά. Το επιβεβαίωσε μάλιστα , στις δημόσιες δηλώσεις που έκανε ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας, κ. Ιωάννης Βράμπας, ο οποίος για μία ακόμη φορά ευχαρίστησε θερμά τον Δήμαρχο Καστοριάς, Γιάννη Κορεντσίδη “για όλη τη βοήθεια και τη συνεισφορά του Δήμου Καστοριάς στη διοργάνωση του Πρωταθλήματος”.

Ο Δήμαρχος Καστοριάς, Γιάννης Κορεντσίδης, από την πλευρά του, ανέφερε πως κάναμε απλώς τη δουλειά μας, με εργασίες και παρεμβάσεις στον στίβο της λίμνης και τις εγκαταστάσεις, αλλά και την καθαριότητα της λίμνης για να στηρίξουμε εμπράκτως μία σημαντικότατη διοργάνωση, η οποία ξαναζωντάνεψε την Καστοριά μετά από πολλά χρόνια”, τονίζοντας ότι “με την ίδια διάθεση και την ίδια αποφασιστικότητα αυτή η δημοτική αρχή θα στηρίξει και στο μέλλον παρόμοιες διοργανώσεις”.

«H έμπρακτη στήριξη του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος Κωπηλασίας από τον Δήμο Καστοριάς δικαιώνει απόλυτα την επιλογή της Ομοσπονδίας για την ανάθεση του μεγάλου αυτού αθλητικού γεγονότος στην πανέμορφη Καστοριά μας, που ξαναζωντάνεψε, μετά από καιρό.

Καταπληκτική οργάνωση, συγκλονιστικές μάχες, αμείωτο το ενδιαφέρον του κόσμου που κατέκλεισε την πόλη.

Εμείς από την πλευρά μας, βρισκόμαστε διαρκώς εκεί για να στηρίξουμε και με αυτόν τον τρόπο την προσπάθεια των διοργανωτών, αλλά και τους δύο Ομίλους μας, Καστοριάς και Μαυροχωρίου, που κάνουν εντυπωσιακές εμφανίσεις κατακτώντας μάλιστα χρυσά μετάλλια» δήλωσε στη ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ ο κ. Κορεντσίδης  για να προσθέσει,   « Μέσα από τέτοιου είδους διοργανώσεις επωφελούνται οι πάντες στην περιοχή μας. Εμείς θα βρισκόμαστε σε πλήρη συνεργασία με τους δύο αθλητικούς συλλόγους, Καστοριάς και Μαυροχωρίου, τους ευχαριστούμε γι αυτό αλλά και  την Ομοσπονδία, προκειμένου να αναλάβουμε και άλλες διοργανώσεις. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους  Κώστα Δίτσιο και Κώστα Παπαγιάννη που κατάγονται από  εδώ και οι οποίοι συνέδραμαν και βοήθησαν οι αγώνες να γίνουν στην πόλη μας  και να χαιρόμαστε την επιτυχία αυτή, όχι μόνο εμείς σαν δημοτική αρχή, αλλά οι πολίτες και οι επιχειρηματίες και να περάσει η Καστοριά σε μια άλλη τροχιά».

 Δημήτριος Σαββόπουλος : Έδωσε  πνοή, όχι μόνο στον αθλητισμό αλλά και στον τουρισμό

 Αξίζει να αναφερθεί ότι συνδιοργανωτές του  87ου  Πανελλήνιου  Πρωταθλήματος κωπηλασίας ήταν η  ΠΕ Καστοριάς, καθώς επίσης και η  εταιρεία τουρισμού Δυτικής Μακεδονίας.

Έκδηλη ήταν, μιλώντας στη ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ, η  ικανοποίηση του Αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς,  Δημήτρη  Σαββόπουλου, για την επιτυχία αυτή της διοργάνωσης,  που έλαβε χώρα στην ακριτική μας περιοχή .

«Ήταν ένα πολύ μεγάλο αθλητικό γεγονός για την πόλη μας, στο άκουσμα, μόλις πριν από τέσσερις μήνες, για την διοργάνωση αυτή σταθήκαμε αρωγοί στην προσπάθεια, τόσο  η Περιφέρεια όσο  και ο Δήμος Καστοριάς. Από πλευράς μας ικανοποιήσαμε το μεγαλύτερο μέρος των αιτημάτων της Ομοσπονδίας  για την διεξαγωγή των αγώνων.  Είναι μια διαφήμιση για την πόλη και τον νομό, θα ήθελα να συγχαρώ τους διοργανωτές για το τελικό αποτέλεσμα. Μετά από ενάμιση  χρόνο που στερηθήκαμε πολλά πράγματα, η διοργάνωση αυτή τόνωσε και την τουριστική κίνηση, αφού έδωσε πνοή όχι μόνο στον αθλητισμό, αλλά και στον τουρισμό. Εξακολουθούμε να είμαστε ένας ασφαλής και δημοφιλής τουριστικός προορισμός».

Πάντως πολλοί ήταν και εκείνοι που  έκαναν  παράπονα για την ύπαρξη πρασινάδας στην άκρη της λίμνης. Όπως εξήγησε ο κ. Σαββόπουλος, «εδώ και αρκετά χρόνια συμβαίνει αυτό,  όμως δεν είναι επιβλαβές για την λίμνη .« Τα δυο  μηχανήματα  που έχουμε για να καθαρίσουμε την λίμνη έχουν προχωρήσει σημαντικά στην αφαίρεση της πρασινάδας . Όταν κλείσει τον βιολογικό της κύκλο θα αφαιρεθεί πλήρως».

 Ικανοποιημένοι δήλωσαν οι δυο Καστοριανοί παράγοντες του αθλητισμού, Κωνσταντίνος Δίτσιος και  Κώστας Παπαγιάννης

 ” Είμαστε χαρούμενοι, γιατί εισπράττουμε ιδιαίτερα θετικά σχόλια’’

Την ικανοποίηση του εξέφρασε  για τους αγώνες που έλαβαν χώρα στην πόλη μας ο αντιπρόεδρος της κωπηλατικής ομοσπονδίας και συμπολίτης μας, Κωνσταντίνος Δίτσιος,   « είναι μεγάλη μας τιμή που σαν ομοσπονδία διοργανώνουμε τους πανελλήνιους αγώνες στην λίμνη της Καστοριάς” δήλωσε μεταξύ άλλων.

” Είμαστε ευχαριστημένοι και  χαρούμενοι, γιατί εισπράττουμε ιδιαίτερα θετικά σχόλια από τους συμμετέχοντες’’  δήλωσε  ο Έφορος αγώνων της ελληνικής κωπηλατικής ομοσπονδίας Κώστας Παπαγιάννης.

Με τις καλύτερες εντυπώσεις από την όλη  διοργάνωση και την διεξαγωγή των αθλητικών αγώνων  στην πόλη μας  αναφέρθηκαν  στην ΝΕΑ Καστοριά  οι  κωπηλάτες από τον αθλητικό όμιλο Βόλου ΟΕΑΝΑ . Μάλιστα πήραν  στις αποσκευές τους και  μετάλλια “Πολύ οργανωμένοι αγώνες,  μαγική  η λίμνη της Καστοριάς και η πόλη της”

Σάρωσε τα μετάλλια ο Ναυτικός Όμιλος Ιωαννίνων

Τέλος ο  Ναυτικός Όμιλος Ιωαννίνων ξαναπαίρνει τα σκήπτρα τού Πρωταθλητή και Πολυνική Ελλάδας στην Κωπηλασία, κατακτώντας τον τίτλο του 87ου Πανελληνίου πρωταθλήματος. Η ομάδα του ΝΟΙ κατέκτησε συνολικά σε όλες τις κατηγορίες 17 μετάλλια, εκ των οποίων 12 χρυσά, 4 ασημένια και 3 χάλκινα με τον περσινό πρωταθλητή ΝΟ Θεσσαλονίκης να καταλαμβάνει τη 2η θέση, με 8 χρυσά μετάλλια, 8 ασημένια και 5 χάλκινα,  21 συνολικά. Και οι δυο σύλλογοι βέβαια στερήθηκαν των πολύτιμων υπηρεσιών των αθλητών τους που βρίσκονται με την Ολυμπιακή ομάδα στο Τόκιο, ο μεν ΝΟΘ των Κυρίδου Μαρία και Αννέτα και της Χριστίνας Μπούρμπου , ενώ ο ΝΟΙ του Στέφανου Ντούσκου.

Αναλυτικά ο συνολικός πίνακας των μεταλλίων

Πολυνίκης στην κατηγορία Ανδρών-Γυναικών και ελαφρών βαρών στα αγωνίσματα της Κυριακής αναδείχθηκε ο ΝΟ Θεσσαλονίκης με 3 χρυσά,  5 ασημένια και 23 χάλκινα, ενώ ο ΟΕΑΝΑ Βόλου πήρε τη 2η θέση, με 3 χρυσά, 4 ασημένια και 1 χάλκινο. Από τρία χρυσά, κατά την τελευταία μέρα των αγώνων, κατέκτησαν ακόμα ο ΝΟΙ , ο ΕΝΟΑ και ο ΙΟΘ.

Αναφορικά με τους δυο αθλητικούς ομίλους της περιοχής μας, ο Ναυτικός Όμιλος Μαυροχωρίου «οι Αργοναύτες» κατέληξε τρίτος στον πίνακα των μεταλλίων, έχοντας συγκεντρώσει συνολικά 15 μετάλλια (5 χρυσά, 6 αργυρά, 4 χάλκινα), κατακτώντας μεταξύ άλλων, χρυσό μετάλλιο στην οκτάκωπο των Εφήβων, σε ένα από τα πιο ενδιαφέροντα αγωνίσματα του αθλήματος, αποδεικνύοντας έμπρακτα την εξαιρετική προσπάθεια των προπονητών τους, που κρατούν σε υψηλό επίπεδο την περιοχή.

Πολύ καλή ήταν και η παρουσία τού Ναυτικού Ομίλου Καστοριάς, ο οποίος κατέκτησε 7 μετάλλια (1 χρυσό, 4 αργυρά και 2 χάλκινα).

Είναι πολύ σημαντικό για την περιοχή, σε τέτοιες εποχές, να φέρνουμε τόσο κόσμο στην πόλη μας

Ευχαριστημένοι δήλωσαν, τέλος, και οι δυο πρόεδροι των αθλητικών σωματείων Καστοριάς. «Από τον Δήμο Καστοριάς είμαστε πάρα πολύ ευχαριστημένοι, γιατί ενήργησαν γρήγορα, καθάρισαν τον στίβο με τα χόρτα στο ΔΗΝΑΚ. Ο Δήμος Καστοριάς ήταν  δίπλα μας σε αυτούς τους αγώνες», τόνισε ο πρόεδρος του ΝΟΚ Παναγιώτης Μητρούδης .

«Το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κωπηλασίας ήταν  ένα μεγάλο γεγονός για την περιοχή μας,  γιατί  συμμετείχαν  πολλοί αθλητές. Έπρεπε λοιπόν κι εμείς ως ΝΟΜ αλλά και ο ΝΟΚ να κάνουμε τα πάντα, ώστε να κρατήσουμε τον αγώνα στην πόλη μας. Είναι πολύ σημαντικό για την περιοχή, σε τέτοιες εποχές και σε τέτοιες καταστάσεις να φέρνουμε τόσο κόσμο στην πόλη μας» ήταν τα λόγια του  πρόεδρου του ΝΟΜ  Ναούμ Μπούση.

Κάνε κλικ εδώ για να γίνεται συνδρομητής.