Κορωνοϊός – Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων: Τέλος τα πιστοποιητικά από 1η Μαΐου, παραμένουν οι μάσκες

28/04/2022

Σε εξέλιξη είναι η συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τον κορωνοϊό, με τους ειδικούς να συμφωνούν στην κατάργηση των πιστοποιητικών εμβολιασμού και νόσησης από την 1η Μαΐου.

Η Επιτροπή εισηγείται την κατάργηση της χρήσης του πιστοποιητικού εμβολιασμού και νόσησης για πρόσβαση σε όλους τους χώρους, κλειστούς και ανοιχτούς, από την 1η Μαΐου.

Σε ό,τι αφορά την υποχρεωτική χρήση μάσκας, οι ειδικοί προτείνουν να παραμείνει ως μέτρο για τους εσωτερικούς χώρους και τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Ο οδικός χάρτης της «εξόδου από την πανδημία» παρουσιάστηκε προ ημερών από τον ίδιο τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, σύμφωνα με τον οποίο η άρση των μέτρων κορωνοϊού θα γίνει σε δύο ημερομηνίες – την Πρωτομαγιά και την 1η Ιουνίου. Σε σημερινές του δηλώσεις εξήγησε πως ενδεχομένως η υποχρεωτική χρήση μάσκας να μην καταργηθεί στους εσωτερικούς χώρους «γιατί είναι ένα ήπιο μέτρο».

«Η μάσκα θα παραμείνει τον Μάιο και από εκεί και πέρα θα αποφασίσουμε παρακολουθώντας την επιδημιολογική κατάσταση», σημείωσε ο κ. Πλεύρης.

Ανοίγουν τα σχολεία: Τι αλλάζει από την 3η Μαΐου – Τι ισχύει για self test και μάσκες

Τη διενέργεια υποχρεωτικών self test μόνο σε μαθητές που παρουσιάζουν συμπτώματα, ανακοίνωσε η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά την πρόσφατη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την πανδημία.

Αναφερόμενη στη λειτουργία των σχολείων και στο πώς θα πορευτούμε από εδώ και πέρα, είπε ότι από την 3η Μαΐου που θα επιστρέψουν μαθητές και εκπαιδευτικοί στα σχολεία ο έλεγχος θα επικεντρώνεται στα άτομα με συμπτώματα.

«Έτσι όταν επιστρέψουν τα παιδιά στο σχολείο, μετά το Πάσχα, δεν θα υποχρεούνται πια σε τακτικό, προσυμπτωματικό, αυτοδιαγνωστικό έλεγχο (self test) αλλά ο έλεγχος θα είναι στοχευμένος μόνο στα παιδιά με συμπτώματα», δήλωσε.

Χωρίς self test, αλλά με μάσκες

Υπενθυμίζεται, ότι μετά τις διακοπές του Πάσχα οι μαθητές και οι μαθήτριες θα εισέρχονται στα σχολεία χωρίς self test, αλλά θα διατηρηθεί το μέτρο της συστηματικής χρήσης μάσκας.

Ο έλεγχος για covid στα σχολεία θα επικεντρώνεται πια στα άτομα με συμπτώματα.

Στην περίπτωση που ένα παιδί διαγνωστεί με covid, θα εφαρμόζεται άμεσα έλεγχος σε όλους τους συμμαθητές με δύο αυτοδιαγνωστικά (self) test στην πρώτη και την τέταρτη μέρα μετά τη διάγνωση του κρούσματος.

Το παιδί θα επιστρέφει στο σχολείο μετά την πάροδο τουλάχιστον 24 ωρών από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού.

Πηγή: cnn.gr

Κάνε κλικ εδώ για να γίνεται συνδρομητής.