Μόνο λίγο καιρό ξαποσταίνει και ξανά προς την κάλπη τραβά

21/06/2023

Του Δημήτρη Ιωαννίδη
Χρονογράφημα
Ο ελληνικός λαός, φυσικά, είναι αυτός που καλείται φέτος σ’ ένα αδιάκοπο πήγαιν’ έλα στην κάλπη, μέχρι να του πούνε “Εντάξει, κλείσαμε με την εξουσία, δεν θα σε χρειαστούμε άλλο”!
Καθότι, μετά τις δεύτερες και τρίτες εθνικές εκλογές, θα έχουμε τις πρώτες και τις δεύτερες αυτοδιοικητικές.
Και τα μπάνια του λαού; Ήδη αρχίσαμε να ψάχνουμε πισίνες δίπλα στα εκλογικά κέντρα. Να μην τα χάσουμε κι αυτά, αδερφέ. Μπορεί ο καιρός φέτος να μας τα έχει κάνει μούσκεμα, αλλά αν δεν βρέξεις πισινό στην πισίνα ή σε θάλασσα, έχεις χάσει το καλοκαίρι.
Το προχθεσινό αποτέλεσμα ήταν που δεν άρεσε σε κανένα κι επέβαλε τον δεύτερο πηγαιμό στην κάλπη. Εκείνοι που ήθελαν αυτοδυναμία δεν την πέτυχαν κι εκείνοι που δεν ήθελαν καταβαράθρωση, την πέτυχαν! Τελικά, πολύ μυστήριος τύπος αυτό ο λαός. Χρειάζεται να τον ρωτήσεις δύο και τρεις φορές για να σου πει τι θέλει. Είναι σαν τον καιρό: Αν δεν βρέξει, θα βρέξει…
Από χθές αναθέσαμε σε κάτι άγνωστους και άσχετους τη χώρα, τους ορκίσαμε κι αμέσως το διέλυσαν οι τριακόσιοι, χωρίς να κάνουν ούτε ένα καβγαδάκι, έτσι για το καλό στην αίθουσα της Βουλής. Κι αρχίζει το Β’ ημιχρόνιο του αγώνα!
Αμ, δε… Σιγά να μην τρέξει ο αποτυχών βουλευτής για να παγιώσει τη θέση του επιτυχόντα συναδέλφου του. Πετάει μια δήλωση για τα μάτια του κομματικού κόσμου και για να τον έχει με καλό μάτι ο αρχηγός. Να τον θυμηθεί όταν αρχίσουν να μοιράζονται οι κρατικές διοικητικές θέσεις.
Όλο το παραπάνω είναι ένα σουρεαλιστικό αφήγημα, που μόνο στην Ελλάδα παίζεται!
Είπαμε “Γιορτή της Δημοκρατίας” τις εκλογές, αλλά εδώ στήσαμε ένα πανηγύρι της Δημοκρατίας. Μέχρι και ο Ιερώνυμος μπήκε στο χορό, κατσαδιάζοντας όσους κάνουν το σταυρό τους μπαίνοντας στο εκλογικό κέντρο (για όσους κάνουν το σταυρό τους μπαίνοντας σε ένα σουπερμάρκετ, δεν έχει πει τίποτα).
Αυτή τη δεύτερη φορά έχουν αλλάξει και οι στόχοι:
Ο ένας στόχος είναι να σηκωθούν, επιτέλους, οι τεμπέληδες του αφράτου καναπέ και να τσακιστούνε να πάνε στην κάλπη. Δεν μπορεί να μαίνεται ο εκλογικός αγώνας κι αυτοί να κοιτάνε στην τηλεόραση Ρουκ-Ζουκ!
Ένας άλλος στόχος είναι τα ορφανά των μικρών κομμάτων που διαλύονται. Καρατζαφέρηδες, Τζήμεροι κι Εμφιετζόγλουδες έχουν δηλώσει απόσυρση, προσφέροντας το πακέτο των ψηφοφόρων τους στα μεγάλα κόμματα, στο εξής ένα, στο γαλάζιο. Τα ΚΚΕ-ΜΛ, ΚΟΤΤΕΣ, ΤΟΛΜΑ κλπ παραμένουν ενεργά κι άδικα περιμένουν οι κοκκινοπράσινοι.
Και μέσα στην αναμπουμπούλα, ξεπετάχτηκε κι ένας δασκαλάκος και χρησιμοποιεί κάτι απ’ το “Εν τούτω Νίκα”, βολιδοσκοπώντας τη Νίκη! Σουρελλαδιστάν!…

Κάνε κλικ εδώ για να γίνεται συνδρομητής.