Νίκος Δένδιας: Η Ελλάδα δεν θα πέσει στην παγίδα της όξυνσης

24/05/2022

Η Ελλάδα δεν θα πέσει στην παγίδα της όξυνσης, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, αναφερόμενος στην επίθεση που εξαπέλυσε χθες, Δευτέρα, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ, ανέφερε ότι «δεν υπάρχει λόγος να απαντήσουμε με τον ίδιο τρόπο ή να μπούμε στην διαδικασία απαντήσεων». Ο κ. Δένδιας χαρακτήρισε εξαιρετική την τοποθέτηση του πρωθυπουργού στο Κογκρέσο, ωστόσο, όπως συμπλήρωσε, δεν ειπώθηκε κάτι εκτός ορίων των πάγιων ελληνικών θέσεων, επομένως δεν κατανοεί την τουρκική αντίδραση.

Ο κ. Δένδιας τόνισε ότι η Τουρκία μερικές φορές διαπραγματεύεται με ιδιόρρυθμο τρόπο, εκτός της συνήθους διπλωματικής πρακτικής. Επεσήμανε, δε, ότι «εμείς αναφερόμαστε με σεβασμό στον κ. Ερντογάν, όπως αρμόζει σε όλους του ηγέτες».

«Εμείς έχουμε τις δικές μας θέσεις. Δεν θα πέσουμε στην παγίδα της όξυνσης, αν το κρίνουμε, θα οξύνουμε επειδή η ελληνική κυβέρνηση το αποφασίζει», συνέχισε.

Παρατήρησε εξάλλου ότι η τουρκική προκλητικότητα «επιβεβαιώνει αυτά που λέμε», ενώ ερωτηθείς αν υπάρχει πεδίο ελληνοτουρκικού διαλόγου, ο κ. Δένδιας είπε πως «διάλογος με καθεστώς ύβρεων, έχει μια δυσχέρεια, για να το πω κομψά». Πρόσθεσε ότι εμείς έχουμε διατυπώσει την επιθυμία να υπάρχει επικοινωνία, αλλά δεν μπορεί να γίνει διάλογος όταν έχουμε υπερπτήσεις.

Σε ό,τι αφορά τον Eastmed, με αφορμή και το ταξίδι Τσαβούσογλου στο Ισραήλ, ο κ. Δένδιας είπε ότι «εμείς δεν έχουμε αντίρρηση να συνομιλεί με φίλους μας η Τουρκία, δεν θέλουμε να αποκλείσουμε την Τουρκία από τίποτα, αλλά πρέπει να παίξει σύμφωνα με τους κανόνες. Ο αγωγός θα κριθεί στη βάση οικονομικών στοιχείων. Το γεωπολιτκό επιχείρημα έχει απαντηθεί». Ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι δεν ζούμε την καλύτερη φάση στα ελληνοτουρκικά.

Πηγή: kathimerini.gr

Κάνε κλικ εδώ για να γίνεται συνδρομητής.