Ολοκαύτωμα Κλεισούρας 78 χρόνια μετά

11/04/2022

Κάτω από έναν βαρύ ουρανό, σε κλίμα συγκίνησης και σεβασμού, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 10 Απριλίου στην ιστορική Κλεισούρα η εκδήλωση Μνήμης και Τιμής των 280 Κλεισουριέων – θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας της 5ης Απριλίου 1944.

Οι εκδηλώσεις, που διοργάνωσε ο Δήμος Καστοριάς και η Τοπική Κοινότητα Κλεισούρας, ξεκίνησαν από το πρωί με Αρχιερατική Θεία λειτουργία και Πάνδημο Αρχιερατικό Μνημόσυνο στον Ιερό Ναό Αγ. Δημητρίου Κλεισούρας, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καστοριάς κ. κ. Καλλίνικου.

Ακολούθησε πομπή προς το Μνημείο των Πεσόντων, όπου τελέστηκε Επιμνημόσυνη Δέηση, ενώ στο ιστορικό της ημέρας αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Κλεισούρας, Γιάννης Γκόγκας. «Οι Ναζί μέσα σε δύο ώρες μετατρέπουν την Κλεισούρα σε Κόλαση, σκορπίζοντας τη φρίκη και τον θάνατο, αφήνοντας  πίσω τους 280 αθώα θύματα, 30 τραυματίες και 200 καμένα σπίτια», τόνισε στην ομιλία του ο κ. Γκόγκας, αναφερόμενος στα τραγικά γεγονότα  που συνέβησαν πριν από 78 χρόνια.

Το Προσκλητήριο Πεσόντων έκανε ο κ. Μηνάς Γκαλίτσας, πρ. Αντιδήμαρχος του πρ. Ιστορικού Δήμου Κλεισούρας, ενώ η τελετή έληξε με κατάθεση στεφάνων από τις Αρχές και την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

Κάνε κλικ εδώ για να γίνεται συνδρομητής.