Πόλεμος στην Ουκρανία: Νεκρά μωρά στο Χάρκοβο και νέες κατηγορίες για γενοκτονία

27/05/2022

Τις επιθέσεις τους στην ανατολική Ουκρανία κλιμακώνουν οι ρωσικές δυνάμεις καθώς προσπαθούν να «σπάσουν» την επίμονη ουκρανική αντίσταση.

Οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας αναγνώρισαν την Πέμπτη ότι τα ρωσικά στρατεύματα έχουν προχωρήσει περαιτέρω στην ανατολική περιοχή του Ντονέτσκ — καταλαμβάνοντας μια περιοχή σε απόσταση περίπου 16 χιλιομέτρων από τη σημαντική πόλη Μπακχμούτ.

Ουκρανοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι τις τελευταίες ημέρες οι Ρώσοι συνδυάζουν για τις επιθέσεις βαλλιστικούς πυραύλους μικρού βεληνεκούς, συστήματα πυραύλων πολλαπλής εκτόξευσης, βαρύ πυροβολικό και τανκς σε έναν ανηλεή βομβαρδισμό πόλεων και κωμοπόλεων στις περιοχές Λουχάνσκ και Ντονέτσκ που εξακολουθούν να βρίσκονται υπό ουκρανικό έλεγχο.

Αρκετοί αξιωματούχοι περιγράφουν την κατάσταση ως «πολύ δύσκολη» και παραδέχονται ότι οι ουκρανικές μονάδες μπορεί να χρειαστεί να υποχωρήσουν σε ορισμένα σημεία.

Την ίδια ώρα, οι φονικές επιθέσεις συνεχίζονται και σε άλλα σημεία. Εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 19 τραυματίστηκαν στην βορειοανατολική πόλη Χάρκοβο την Πέμπτη εν μέσω «έντονου βομβαρδισμού» κατοικημένων περιοχών, σύμφωνα με Ουκρανό στρατιωτικό αξιωματούχο. Οι ουκρανικές δυνάμεις «κρατούσαν σταθερά τις θέσεις τους και δεν υπάρχει αμφιβολία για πιθανή κατάληψη της πόλης Χάρκοβο», είπε ο αξιωματούχος.

Εκατοντάδες χιλιάδες Ουκρανοί παραπέμφθηκαν μέσω μιας σειράς ρωσικών «στρατοπέδων φιλτραρίσματος» στην ανατολική Ουκρανία και στάλθηκαν στη Ρωσία στο πλαίσιο ενός συστηματοποιημένου προγράμματος αναγκαστικής απομάκρυνσης, σύμφωνα με τέσσερις πηγές που γνωρίζουν τις τελευταίες δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών. Πρόκειται για εκτίμηση πολύ υψηλότερη σε σχέση με ό,τι έχουν αποκαλύψει δημοσίως αξιωματούχοι των ΗΠΑ.

Ο ρόλος των ΗΠΑ: Δίνουν περισσότερα όπλα, εμμένουν στις κυρώσεις

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ετοιμάζεται να ενισχύσει το είδος των όπλων που προσφέρει στην Ουκρανία στέλνοντας προηγμένα συστήματα πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς, που αποτελούν πλέον το κύριο αίτημα της ουκρανικής πλευράς. Ο Λευκός Οίκος κλίνει προς την αποστολή των συστημάτων ως μέρος ενός μεγαλύτερου πακέτου στρατιωτικής βοήθειας και βοήθειας ασφαλείας, το οποίο θα μπορούσε να ανακοινωθεί την επόμενη εβδομάδα.

Παράλληλα οι ΗΠΑ απέρριψαν χθες Πέμπτη την αξίωση του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν να αρθούν οι οικονομικές κυρώσεις που επέβαλε η Δύση στη χώρα του εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, ο κ. Πούτιν είπε στον πρωθυπουργό της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι ότι η Μόσχα είναι διατεθειμένη να επιτρέψει τη μεταφορά με πλοία τροφίμων και λιπασμάτων για να αποτραπεί διεθνής επισιτιστική κρίση, όμως υπό τον όρο ότι «θα τερματιστούν οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τη Δύση με πολιτικά κίνητρα».

Συνεχίζονται οι δίκες για εγκλήματα πολέμου

Ενώ οι επιθέσεις στο πεδίο συνεχίζονται, δύο αιχμάλωτοι Ρώσοι στρατιώτες ομολόγησαν την Πέμπτη την ενοχή τους σε δικαστήριο στην κεντρική Ουκρανία για «παραβίαση των νόμων και των εθίμων του πολέμου που διεξήχθησαν με προκαταρκτική ομαδική συνωμοσία». Οι Αλεξάντρ Μπομπούκιν και Αλεξάντρ Ιβάνοφ κατηγορούνται ότι εκτόξευσαν ρουκέτες από την περιοχή Μπελγκορόντ της Ρωσίας προς το Χάρκοβο στις 24 Φεβρουαρίου.

Ζελένσκι: Οι Ρώσοι θέλουν να κάνουν στάχτη το Ντονμπάς

Για «γενοκτονία» στο Ντονμπάς κατηγορεί ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι τη Ρωσία.

«Η επίθεση σε εξέλιξη των δυνάμεων κατοχής στο Ντονμπάς μπορεί να κάνει την περιφέρεια ακατοίκητη», είπε ο κ. Ζελένσκι κατά τη διάρκεια του καθημερινού μαγνητοσκοπημένου διαγγέλματός του τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις πως έχουν βαλθεί να μετατρέψουν «σε στάχτες» πολλές πόλεις της περιφέρειας αυτής.

Η Ρωσία επιδίδεται σε «εκτοπισμούς» και «μαζικές δολοφονίες αμάχων» στο Ντονμπάς, συνέχισε ο κ. Ζελένσκι, για τον οποίο «όλα αυτά (…) είναι προφανώς πολιτική γενοκτονίας που διαπράττεται από τη Ρωσία».

Πηγή: cnn.gr

Κάνε κλικ εδώ για να γίνεται συνδρομητής.