Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι χώρες του ΝΑΤΟ που έχουν στείλει στρατιωτικό εξοπλισμό

28/02/2022

Οι χώρες που συνδράμουν στρατιωτικά και ανθρωπιστικά κατά της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Το μήνυμα του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Την υποστήριξή τους στην Ουκρανία, η οποία για τέταρτη ημέρα δοκιμάζεται από την ευρείας κλίμακας εισβολή της Ρωσίας εκφράζουν πολιτικά και πρακτικά οι χώρες του ΝΑΤΟ, με τη μία μετά την άλλη να αποστέλλουν στρατιωτικό εξοπλισμό και ανθρωπιστική βοήθεια.

Το Βέλγιο, ο Καναδάς, η Τσεχία, η Εσθονία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ελλάδα, η Λετονία, η Λιθουανία, η Ολλανδία, η Πορτογαλία, η Ρουμανία, η Σλοβακία, η Σλοβενία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ήδη στείλει ή εγκρίνουν σημαντικές παραδόσεις στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία, ενώ αποστέλλεται και ανθρωπιστική βοήθεια αξίας εκατομμυρίων ευρώ.

Σύμφωνα με το NATO, η Ουκρανία έχει ήδη λάβει κρίσιμα όπλα, συμπεριλαμβανομένων πυραύλων Javelin και αντιαεροπορικών πυραύλων, καθώς και εκατομμύρια ευρώ οικονομικής βοήθειας.

Η Αλβανία, η Βουλγαρία, η Κροατία, η Δανία, η Ουγγαρία, η Ισλανδία, η Βόρεια Μακεδονία, η Νορβηγία, η Πολωνία, η Πορτογαλία, η Ρουμανία, η Σλοβακία, η Σλοβενία, η Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι Ηνωμένες Πολιτείες προσφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια ή ανοίγουν τα σύνορά τους στους Ουκρανούς πρόσφυγες, με την Κροατία, την Πολωνία και τη Ρουμανία να υποδέχονται ήδη Ουκρανούς πρόσφυγες.

Η Ιταλία παρέχει επίσης άμεση οικονομική βοήθεια στην ουκρανική κυβέρνηση και η Τουρκία έχει εμβαθύνει τους αμυντικούς της δεσμούς με την Ουκρανία προσφέροντας ανθρωπιστική βοήθεια.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε: “Χαιρετίζω το γεγονός ότι οι Σύμμαχοι συσπειρώνονται για να στηρίξουν την Ουκρανία, με πρόσθετο στρατιωτικό εξοπλισμό, οικονομική βοήθεια και ανθρωπιστική βοήθεια. Η αυτοάμυνα είναι δικαίωμα που κατοχυρώνεται στον Χάρτη του ΟΗΕ και οι Σύμμαχοι βοηθούν την Ουκρανία να διατηρήσει αυτό το δικαίωμα. Αυτό στέλνει ένα σαφές μήνυμα της πλήρους υποστήριξης του ΝΑΤΟ για την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας”.

Σημειώνεται ότι σήμερα, Κυριακή (27/2) αναχώρησαν από την αεροπορική βάση της Ελευσίνας δύο C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας αλλά και πολιτικά αεροσκάφη μεταφέροντας αμυντικό εξοπλισμό στην Ουκρανία.

Την ίδια ώρα απογειώθηκε από το αεροδρόμιο “Ελευθέριος Βενιζέλος” αεροσκάφος της Aegean μεταφέροντας ανθρωπιστική βοήθεια προς την Ουκρανία.

Τη συγκεκριμένη αποστολή συνοδεύει ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς, ενώ έγινε γνωστό ότι για την μεταφορά της ανθρωπιστικής βοήθειας διατέθηκε και δεύτερο αεροσκάφος το οποίο αναμένεται να απογειωθεί από το διεθνές αεροδρόμιο “Ελ. Βενιζέλος”.

ΠΗΓΗ   news247.gr

Κάνε κλικ εδώ για να γίνεται συνδρομητής.