Στη φωλιά του κούκου | Kesey Ken

04/03/2022

Της Ελένης Κωστοπούλου

Η διαδρομή στον κόσμο του βιβλίου συνεχίζει το μαγευτικό της ταξίδι με τον Αμερικανό συγγραφέας Ken Kesey και το βιβλίο του “Στη φωλιά του Κούκου” από τις Εκδόσεις Anubis.

Μετάφραση: Βασίλης Αθανασιάδης

Ο Ken Kesey γεννήθηκε στο ‘Ορεγκον το 1935 και σπούδασε Δημοσιογραφία στο Πανεπιστήμιο του Όρεγκον και Δημιουργική Γραφή στο Στάνφορντ. Το 1959 ο Kesey δούλευε στη βραδινή βράδια του Νοσοκομείου Βετεράνων Μάνλο Παρκ, συμμετέχοντας σε ένα επιδοτούμενο πειραματικό πρόγραμμα για την επίδραση παραισθησιογόνων ουσιών. Ο Κesey περνούσε επίσης αρκετό χρόνο με τους ασθενείς, για τους οποίους πίστευε πως δεν ήταν παράφρονες αλλά φυσιολογικοί άνθρωποι, που η κοινωνία είχε παραγκωνίσει γιατί δε συμπεριφέρονταν με τον τρόπο που εκείνη απαιτούσε. Οι εμπειρίες του απ’ αυτό το διάστημα τον ενέπνευσαν να γράψει το έργο “Στη Φωλιά του Κούκου”, το οποίο εκδόθηκε το 1962 και έγινε αμέσως επιτυχία. Το 1975, το βιβλίο μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη με πρωταγωνιστή τον Jack Nicholson και απέσπασε 5 Oscar: Καλύτερης Ταινίας, Α΄ Ανδρικού Ρόλου, Α΄ Γυναικείου Ρόλου, Καλύτερης Σκηνοθεσίας και Καλύτερου Διασκευασμένου Σεναρίου. Το 2005, το περιοδικό “Τimes” το κατέταξε ανάμεσα στα 100 καλύτερα μυθιστορήματα της αγγλικής λογοτεχνίας. Ο Κen Kesey πέθανε το 2001, ύστερα από χρόνια προβλήματα υγείας. Το τελευταίο του δημοσιευμένο κείμενο ήταν ένα άρθρο στο “Rolling Stone” όπου συνηγορούσε υπέρ της ειρήνης ύστερα από τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου.

Περίληψη

Σκληρό, προκλητικό και βαθιά συγκλονιστικό, το μοναδικό μυθιστόρημα του Ken Kesey έχει αφήσει το ανεξίτηλο στίγμα του στη σύγχρονη λογοτεχνία. Η αξέχαστη ιστορία των τροφίμων μιας ψυχιατρικής πτέρυγας εστιάζει στη σύγκρουση της Νοσοκόμας Ράτσεντ και του Ραντλ Πάτρικ ΜακΜέρφι, του νέου, καβγατζή τροφίμου, που αποφασίζει να αντιταχθεί στην τυραννία της. Μέσα από τα μάτια του Αρχηγού Μπρόμντεν, ενός φαινομενικά κωφάλαλου τροφίμου, ξεδιπλώνεται η ηρωική προσπάθεια του ΜακΜέρφι να πολεμήσει εκείνες τις δυνάμεις -εξωτερικές και εσωτερικές- που μας κρατούν αιχμάλωτους… “Μια συγκλονιστική παραβολή της μάχης ανάμεσα στο καλό και το κακό.” (“TheNew York Times Book Review”) “Μια κραυγή αγανάκτησης ενάντια στους άγραφους νόμους της κοινωνίας και σε εκείνους που τους επιβάλλουν.” (“Time”) Το αριστούργημα του Ken Kesey ενέπνευσε την ομότιτλη ταινία των 5 Oscar και συμπεριλήφθηκε στη λίστα του περιοδικού “Time” με τα 100 κορυφαία μυθιστορήματα της αγγλικής γλώσσας που γράφτηκαν τον 20ό αιώνα.

Απόσπασμα

“Αυτός ο κόσμος…ανήκει στους ισχυρούς, φίλε μου! Η τελετουργία της ύπαρξής μας βασίζεται στο γεγονός ότι οι ισχυροί γίνονται ακόμη ισχυρότεροι καταβροχθίζοντας τους αδύναμους. Πρέπει να το αποδεχτούμε. Έτσι είναι σωστό να είναι τα πράγματα. Πρέπει να μάθουμε να το δεχόμαστε ως νόμο του φυσικού κόσμου. Ο λαγός αποδέχεται το ρόλο του στην τελετουργία και αναγνωρίζει το λύκο ως ισχυρό. Για να αμυνθεί, ο λαγός γίνεται πονηρός, φοβισμένος και γρήγορος, σκάβει τρύπες και κρύβεται όποτε πλησιάζει ο λύκος.

Και αντέχει, υπομένει, συνεχίζει. Γνωρίζει τη θέση του. Και κυρίως, ποτέ δεν προκαλεί το λύκο σε μάχη. Θα ήταν συνετό να κάνει κάτι τέτοιο; Πες μου, θα ήταν;”

Ένα καλογραμμένο, δυνατό μυθιστόρημα που καταφέρνει με την απλή γραφή του να κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον μέχρι την τελευταία του σελίδα. Απόλυτη και ακριβής η ψυχογράφηση των πρωταγωνιστών, οι οποίοι αμέσως καταφέρνουν να σε υποδεχτούν στον δικό τους κόσμο.

Θίγονται ζητήματα όπως οι σχέσεις ανάμεσα σε ανθρώπους απλούς και σε ανθρώπους που έχουν εξουσία.

Ένα διαχρονικό μυθιστόρημα σαν μια ιστορία ανθρώπινων σχέσεων, μέσα αλλά και έξω από το ίδρυμα.

Μια συγκλονιστική παραβολή της μάχης ανάμεσα στο καλό και στο κακό. Μια  φωνή αγανάκτησης ενάντια στους άγραφους κανόνες.

Κάνε κλικ εδώ για να γίνεται συνδρομητής.