Στην Αθήνα η Αντιπεριφερειάρχης Δ. Κοζατσάνη & ο Θεμ. Αντιπεριφερειάρχης Θ. Μάνος για θέματα της Π.Ε. Καστοριάς

02/06/2022

Στην Αθήνα μετέβησαν την Τρίτη 31 Μαΐου 2022, η Αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς Δέσποινα Κοζατσάνη και ο Aντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας, Επιπτώσεων Κλιματικής Αλλαγής, Περιβάλλοντος και Υποδομών Θωμάς Μάνος, καλεσμένοι από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργο Γεωργαντά.

Η ατζέντα των συζητήσεων περιλάμβανε διάφορα θέματα,  με κύριο, την εξέλιξη στο Φράγμα του Νεστορίου.  Ο Υπουργός, αφού ανάλυσε τα δεδομένα, παρουσίασε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και μεθοδολογία των διαδικασιών που απαιτούνται για την επανεκκίνηση του έργου. Πιο συγκεκριμένα, ανέφερε ότι προτίθεται να συστήσει, όπως ο νόμος προβλέπει, επιτροπή διαπραγμάτευσης, η οποία εντός τριμήνου καλείται να συνομιλήσει και να διαπραγματευτεί με την ανάδοχο εταιρία τους οικονομικούς όρους, για τη συνέχιση της κατασκευής. Επισημαίνεται, ότι μετά από επτά χρόνια πλήρους στασιμότητας του έργου, για πρώτη φορά, έχουμε τη δέσμευση του Υπουργού για συγκεκριμένη μεθοδολογία και χρονοδιάγραμμα αντιμετώπισης των προβλημάτων που έχουν ανακύψει. Από την πλευρά μας, ως Περιφερειακή Αρχή,  θα καταβάλλουμε κάθε δυνατή ενέργεια και πίεση, έτσι ώστε η αντίστοιχη πρόβλεψη του χρονοδιαγράμματος, από τρεις μήνες να μειωθεί στο συντομότερο δυνατό χρόνο, ώστε να είναι εφικτή η επανεκκίνηση κατασκευής, του έργου.

Ακολούθως, οι δύο Αντιπεριφερειάρχες επισκέφθηκαν τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη, με τον οποίον αρχικά, συζήτησαν το θέμα της χρηματοδότησης του κόστους ηλεκτροδότησης της υπό κατασκευής κεραίας ασύρματων τηλεπικοινωνιών, στη θέση φυλάκιο Γράμμου, η οποία θα καλύψει τις ανάγκες τόσο του συγκεκριμένου φυλακίου, όσο και της δασοπυρόσβεσης, του αποχιονισμού και γενικότερα των κατοίκων της περιοχής. Να σημειωθεί, ότι η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονία – Π.Ε Καστοριάς, χρηματοδοτεί την κατασκευή της αντίστοιχης οδικής πρόσβασης στην περιοχή, από τον Γράμμο έως την Αετομηλίτσα, με το ποσό του 1.100.000 €. Στη συνέχεια, έγινε αναφορά και συμφωνήθηκε η από κοινού, μεταξύ Υπουργείου και Περιφέρειας, κάλυψη αναγκών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καστοριάς, σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό.

Την Τετάρτη 1 Ιουνίου, η κα. Κοζατσάνη και ο κ. Μάνος επισκέφθηκαν την Διευθύντρια ΈΣΠΑ του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκου Ιωάννα, με την οποία συζήτησαν τον  τρόπο  χρηματοδότησης της εγκατάστασης μονάδας Α.Π.Ε (Φωτοβολταϊκό) για την κάλυψη των αναγκών της Ενεργειακής Κοινότητας των Τ.Ο.ΕΒ της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, αλλά και την κάλυψη του κόστους των συνδέσεων και της μετατροπής των αντίστοιχων καυστήρων, του Φυσικού Αερίου στην Π.Ε Καστοριάς. Η κα. Νίκου για το πρώτο θέμα, ενημέρωσε για την φάση των ενεργειών  που πραγματοποιεί το Υπουργείο για την χρηματοδότηση του έργου, με το ποσό των 3.000.000€.  Για το θέμα της κάλυψης του κόστους των συνδέσεων και της μετατροπής των αντίστοιχων καυστήρων, αφού εξέφρασε την απορία της γιατί μέχρι τώρα, κανείς αρμόδιος θεσμικός φορέας δεν υπέβαλε αντίστοιχο αίτημα για την Π.Ε. Καστοριάς, δεσμεύτηκε για την διερεύνηση της περίπτωσης, εφόσον αυτό είναι πλέον χρονικά δυνατό, να γίνει άμεσα από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας – Π.Ε Καστοριάς. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, αναμένονται οδηγίες, ώστε από την ερχόμενη εβδομάδα να υποβληθεί από την Περιφερειακή Αρχή, σχετικό αίτημα.

Τέλος, πραγματοποιήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και ΤροφίμωνΔημήτρη Παπαγιαννίδη, οπού συζητήθηκε το θέμα του Αρδευτικού δικτύου Γέρμα, και έγιναν οι απαραίτητες συνεννοήσεις για την εξέλιξη της διαδικασίας της νέας δημοπράτησης. Ταυτόχρονα, τέθηκαν θέματα που αφορούν τον εκσυγχρονισμό, του συνόλου των αρδευτικών δικτύων της Π.Ε Καστοριάς.

Κάνε κλικ εδώ για να γίνεται συνδρομητής.