Το οχυρό | Quentin Lafay

31/01/2022

Της Ελένης Κωστοπούλου

Η διαδρομή στον κόσμο του βιβλίου συνεχίζει το μαγευτικό της ταξίδι με τον Γάλλο συγγραφέα Καντέν Λαφέ και το μυθιστόρημά του “Το οχυρό” , από τις Εκδόσεις Πόλις. Μετάφραση: Κίττυ Ξενάκη

Ο Καντέν Λαφαί γεννήθηκε το 1989 στη Λυών. Σπούδασε πολιτικές επιστήμες και οικονομικά στο Ινστιτούτο Πολιτικών Επιστημών του Παρισιού και στην École normale supérieure. Συνεργάτης του Εμμανουέλ Μακρόν στο υπουργείο Οικονομικών, διετέλεσε λογογράφος του και υπεύθυνος της ομάδας εμπειρογνωμόνων του κατά την προεκλογική του εκστρατεία. Για σύντομο χρονικό διάστημα, μετά την εκλογή του Μακρόν στην Προεδρία της Δημοκρατίας, εργάστηκε και στο Προεδρικό Μέγαρο. Παραιτήθηκε διαφωνώντας με τη δεξιά στροφή της πολιτικής του Μακρόν και έκτοτε ασχολείται επαγγελματικά με την παραγωγή και το σενάριο τηλεοπτικών σειρών και ταινιών. Το Οχυρό είναι το πρώτο του μυθιστόρημα.

Περίληψη

Ένας διάσημος καθηγητής πανεπιστημίου, ο οποίος δεν έχει αναμειχθεί ποτέ ενεργά στην πολιτική, καλείται ξαφνικά από τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας να αναλάβει το Υπουργείο Οικονομικών.

Δεν θα μείνει στη θέση του παρά μόνο έξι μέρες. Τέσσερα χρόνια μετά, πιάνει την πένα για να εξιστορήσει την περιπέτειά του και τα αίτια που τον οδήγησαν στην απόφαση να παραιτηθεί.

Πώς μπορεί κανείς να παραμείνει πιστός στις αξίες και τις αρχές του; Πόσο ισχυρό είναι το κάλεσμα της φιλοδοξίας και πόσο μετρά ως αντιστάθμισμα το αίσθημα της ευθύνης και η ανάγκη της αποδοχής και έγκρισης από τη γυναίκα που αγαπάς και τους ανθρώπους που εκτιμάς; Τι ακριβώς σημαίνει η έννοια του πολιτικού θάρρους;

Ο Λαφαί συνθέτει με συναρπαστικό τρόπο ένα υπαρξιακό, πολιτικό και ερωτικό μυθιστόρημα για την τραγωδία (και κωμωδία) της εξουσίας, την ανθρώπινη μοναξιά και τα ηθικά διλήμματα που συνοδεύουν κάθε κρίσιμη απόφασή μας.

Απόσπασμα:

Δε πρέπει να προσδοκά κανείς τίποτε από ένα υπουργικό συμβούλιο, ποτέ. Δεν λαμβάνεται καμία απόφαση εκεί. Τα ανακοινωθέντα έχουν συνταχθεί προκαταβολικά. Οι διορισμοί, συμφωνημένοι πολύ πιο πριν, απλώς καταγράφονται. Μόνο οι εισαγωγικές δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας έχουν σημασία, διότι είναι η μοναδική παρέμβαση που κουβαλά μαζί της εκπλήξεις και αβεβαιότητες. Πράγματι, ο προεδρικός λόγος είναι μια επίδειξη δύναμης. Παράγει πάντα ορισμένα δίπλα μηνύματα. Αθόρυβα, εμμέσως, ένας Πρόεδρος λύνει και δένει, κόβει κεφάλια και διατηρεί υπό την εύνοιά του τους υπουργούς που φρόντισαν να του γίνουν αρεστοί. Καταφεύγοντας σε μερικές καίριες φράσεις, σπιλώνει δίχως να σύρει κανέναν στη λάσπη, γδέρνει και ταρακουνάει δίχως να χτυπήσει. Η γλώσσα δεν έχει για εκείνον κανένα μυστικό. Γνωρίζει ότι σημαδεύει σωστά, ότι οι λέξεις που εξαπολύει θα βρουν τον στόχο τους, ακριβώς εκεί όπου ο ίδιος επιθυμεί.

Ο συγγραφέας αντλώντας στοιχεία από προσωπικές του εμπειρίες μάς δίνει ένα πολιτικό μυθιστόρημα με ηθικά και υπαρξιακά ερωτήματα. Βλέπουμε το παρασκήνιο από τα υπουργικά γραφεία, βουλευτικές αντιπαραθέσεις, επίσης, αναφέρεται στην  εξουσία, στον ρόλο του τύπου σε όλο αυτό το παρασκήνιο και φυσικά δε λείπει ο έρωτας.

Η παραμονή του στον υπουργικό θώκο θα διαρκέσει έξι μέρες, ως τη στιγμή της παραίτησης, μεσολάβησαν ακριβώς έξι μέρες, και μόνο έξι ημέρες…”έφυγα κρυφά, στα κλεφτά, χωρίς εξηγήσεις…” Ποια διλήμματα, ποιες υποχωρήσεις, ποιους συμβιβασμούς, ποια πολιτικά παιχνίδια θα αντιμετωπίσει ο πρωταγωνιστής μας; Και ποιος ο ρόλος της προσωπικής του ζωής σε αυτή την απόφαση; Ο Λαφάι μέσα από το μυθιστόρημά του απαντά σε όλα τα ερωτήματα. Ένα επίκαιρο και διαφωτιστικό για τις προκλήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανάγνωσμα.

Κάνε κλικ εδώ για να γίνεται συνδρομητής.