Υποχρεωτική παύση αλιείας στη λίμνη της Καστοριάς

16/05/2023

Του Απόστολου Σκαμνού

Με απόφαση του Τμήματος Αλιείας της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς αποφασίστηκε η υποχρεωτική παύση διενέργειας αλιείας με κάθε μέσο και εργαλεία, για την προστασία της αναπαραγωγής των ψαριών.

Με αφορμή την παραπάνω απόφαση της Περιφέρειας, το τέλος της αλιευτικής περιόδου κλήθηκαν να σχολιάσουν ερασιτέχνες και επαγγελματίες ψαράδες, εγγεγραμμένοι και μη στον τοπικό σύλλογο αλιέων, οι οποίοι πέρασαν το τελευταίο διάστημά τους δίπλα στην λίμνη Καστοριάς, βάζοντας τα δυνατά τους στην αλίευση ψαριών.

Οι ερασιτέχνες ψαράδες στην ερώτηση, εάν η φετινή αλιευτική περίοδος ήταν πετυχημένη για αυτούς, απαντώντας δεν έλειψαν να εκφράσουν την απογοήτευση αλλά και την δυσαρέσκειά τους, τόσο για την επίδοσή τους όσο και για την στήριξη που λαμβάνουν από την τοπική αυτοδιοίκηση. Η ταυτόχρονη συνύπαρξή τους με τους επαγγελματίες ψαράδες την ίδια χρονική περίοδο δημιουργεί προβλήματα και στους μεν και στους δε.

Αιχμές και κατά της τοπικής αυτοδιοίκησης, εξαιτίας της αμέλειας που παρουσιάζει ως προς την τήρηση των προϋποθέσεων αλιείας και καθαριότητας λίμνης, εξαπέλυσαν οι ψαράδες, τονίζοντας πως τα τελευταία χρόνια η τοπική αυτοδιοίκηση δεν μεριμνά για τις προϋποθέσεις αμφοτέρων. Ο λόγος γίνεται για την απουσία λιμνοφύλακα, την οποία αρμοδιότητα την έχει λάβει η θυροφυλακή, αλλά δεν διαθέτει τα κατάλληλα μέσα, όπως κιάλια και βάρκες.

Αποτέλεσμα της απόφασης αυτής αποτελεί η ανεξέλεγκτη και εκτεταμένη υπέρ-αλιεία δημιουργώντας προβλήματα και ελλείψεις σε είδη ψαριών, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την τούρνα και τον κυπρίνο. Παράλληλα θα μπορούσαμε να αναφερθούμε και στην καθαριότητα της λίμνης, το σήμα κατατεθέν για την πόλη της Καστοριάς, για την οποία οι ντόπιοι ολοένα και περισσότερο αγανακτούν για την τωρινή κατάσταση που έχει αφεθεί.

Αναλυτικότερα: λήμματα εντός της λίμνης, ακαθαρσίες των προστατευόμενων ζώων και παρατημένα σίδερα από παλαιές προσπάθειες πολεοδόμησης αποτελούν την πρώτη εικόνα που θα αντικρίσει ο επισκέπτης και ντόπιος της πόλης.

Από το αποκαλυπτικό αυτό ρεπορτάζ που στόχο έχει την ανάδειξη της πραγματικότητας και την κατανόησή της αναδύονται τα εξής ερωτήματα:

  • Πότε επιτέλους θα δοθεί η απαιτούμενη προσοχή στα αιτήματα των ντόπιων αλιέων;
  • Πώς θα συνεχίσουμε να διαφυλάττουμε το διαμάντι της πόλης μας σε καλύτερη κατάσταση;

Κάνε κλικ εδώ για να γίνεται συνδρομητής.