Αναδρομικά: Σε λειτουργία η πλατφόρμα για τις τροποποιητικές δηλώσεις – Πως γίνεται η διαδικασία

27/05/2022

Σε λειτουργία έχει τεθεί η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων περί των αναδρομικών ποσών των μισθωτών και των συνταξιούχων.

Πρόκειται για τα αναδρομικά ποσά που είχαν λάβει οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι κατά την περίοδο 2015 – 2019 και ο φόρος που τους αναλογεί θα πρέπει να εξοφληθεί έως τις 31 Ιανουαρίου 2023. Η προθεσμία για την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων λήγει στο τέλος του έτους, ωστόσο όσες υποβληθούν εκπρόθεσμα λόγω της εκπρόθεσμης αποστολής αρχικού ή τροποποιητικού ηλεκτρονικού αρχείου στην πλατφόρμα, τότε θα θεωρηθούν εμπρόθεσμες εφόσον υποβληθούν εντός του φορολογικού έτους που εκδόθηκαν οι βεβαιώσεις από τον φορέα.

Αναδρομικά: Η διαδικασία υποβολής τροποποιητικών δηλώσεων

Οι φορολογούμενοι για να δουν τι αναδρομικά ποσά πρέπει να δηλώσουν για την πενταετία 2015-2019 θα πρέπει να ακολουθήσουν τη παρακάτω διαδικασία.

  •  Αρχικά θα πρέπει να επιλέξουν το έτος για το οποίο επιθυμούν να υποβάλουν δήλωση.
  •  Εν συνεχεία θα πρέπει να  επιβεβαιώσουν τα προσωπικά τους στοιχεία  όπως ΑΜΚΑ, Ημερομηνία Γέννησης, κ.λπ.
  •  Θα πρέπει να συμπληρώσουν τα έντυπα Ε2 και Ε3 εφόσον υπάρχει υποχρέωση. Η σύζυγος  θα πρέπει να υποβάλει τα συνυποβαλλόμενα έντυπα με τους δικούς της κωδικούς πρόσβασης.
  •  Θα πρέπει να συμπληρώσουν το έντυπο Ε1, που φέρει προσυμπληρωμένα και τα στοιχεία εισοδήματος με τα εκκαθαριστικά που απεστάλησαν το 2022 στην ΑΑΔΕ. Σχετικά μηνύματα καθοδηγούν τον χρήστη και τον ενημερώνουν για τυχόν ανάγκη ελέγχου της υποβληθείσας δήλωσης από τη Δ.Ο.Υ.
  • Ενημερώνονται για το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης.
  • Υποβάλλουν τη δήλωση.
  • Τέλος εκτυπώνουν τα έντυπα Ε1, Ε2, Ε3 και την πράξη διοικητικού προσδιορισμού φόρου.

Πηγή: enikonomia.gr

Κάνε κλικ εδώ για να γίνεται συνδρομητής.