Η ΚΑΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ ΣΤΟΝ ΑΣΤΕΡΙΣΜΟ ΤΟΥ Covid

19/12/2021

Οι μεταλλάξεις σε κάνουν πιό δυνατό! Παραδεκτό απ’ όλους αξίωμα, που έσπευσε ήδη να εκμεταλλευτεί ο ιός και να μας κάνει να τρέχουμε από πίσω του με τις σύριγγες στο χέρι…

Οι μεταλλάξεις, όμως, μπορεί να είναι και κάτι θετικό. Να σε κάνουν καλύτερο, πιο άμεσο, πιο προσιτό. Σ’ αυτή την δεύτερη κατηγορία είναι και η εφημερίδα μας, η Νέα Καστοριά, που μεταλλάσσεται από έντυπη σε ηλεκτρονική! Στο πρώτο αυτό κείμενο, λοιπόν, θα συμπεριλάβουμε την ειδησεογραφία των μηνών που πέρασαν κι εμείς ήμασταν στις προετοιμασίες. Να ένα ποτ-πουρί ειδήσεων:

Είμαστε στον Ιούλιο και βλέποντας τις φωτογραφίες από εκδηλώσεις, φιέστες και συναντήσεις, που σταματημό δεν είχαν, παρατηρούμε πως κανείς δεν φορούσε μάσκα προστασίας από τον convid! Ήταν που η Ματίνα Παγώνη έλειπε σε διακοπές και δεν μας τριβέλιζε το μυαλό καθημερινά; Ή από μόνοι μας υποθέσαμε πως ο ιός βρισκόταν σε παύση δραστηριοτήτων;

Ο Ιούλιος ήταν ο μήνας που είχαμε οργασμό δημοτικών εκδηλώσεων, με αστροβραδιές, μουσικές και κινηματογραφικές νυχτιές και λοιπές πράξεις του οργασμού που προαναφέραμε, όπως η γιορτή μελιού!

Τον Αύγουστο δεν υπάρχουν ειδήσεις κι εμείς δεν θα διαψεύσουμε τον Ουμπέρτο Έκο που το είπε.

Στις φωτογραφίες των ειδήσεων του Σεπτεμβρίου αρχίζουμε να βλέπουμε μάσκες στα πρόσωπα των αυτοδιοικητικών πρωταγωνιστών. Μας επισκέφτηκαν υφυπουργοί, βουλευτές και πρόεδροι (ΕΛΓΑ). Και ο Χουάν Ραμόν Ρότσα-Πουμπλής!

Θυμηθήκαμε και την Ελληνική Επανάσταση κι ανάλογη εκδήλωση έγινε στο Μουσείο του Μακεδονικού Αγώνα (Τούρκοι που επέζησαν του ’21, άλλωστε, σκότωσαν τον Παύλο Μελά).

Στο μεταξύ, οι δήμοι δεν προλάβαιναν να κάνουν έργα. Οργασμός μετά σκαπτικής τσάπας και επισκευαστικών υλικών. Έγιναν διαγραμμίσεις δρόμων (Χιονάτο), καθαρισμός ρεμάτων (Οινόη), επισκευές υδροδότησης (Λιθιά). Τα χλοοκοπτικά των δήμων έδιναν τις τελευταίες μάχες με τα ατίθασα ξερόχορτα.

Α, είχαμε και την διαπλάτυνση του δρόμου Γράμμουστας-Αετομηλίτσας! Άσχετα αν δεν υπάρχουν εκεί αρκούδες να τον διαβούν, καθότι όλες μετακόμισαν στους μπαχτσέδες μας…

Φυσικά, τηρήθηκε απαρέγκλιτα και το αρχαίο “Συσκεπτόμεθα ίνα μη σκεπτόμεθα”! Έγιναν απανωτές συσκέψεις για την πορεία των έργων της Περιφέρειας, την πορεία της πανδημίας, τον συνεδριακό τουρισμό, με το ΤΕΕ/ΤΔΜ (η μετάφραση στο επόμενο φύλλο). Κανείς φορέας δεν έμεινε ασύσκεπτος. Οι κυλικειάρχες έτρεχαν από αίθουσα σε αίθουσα να μεταφέρουν καφέδες!

Τον Οκτώβριο είχαμε, επιτέλους, νέον μητροπολίτη (υπόψιν ειδικά των αμαρτωλών)! Ο Εδεσσαίος, με κεφαλονίτικο όνομα, Καλλίνικος Γεωργάτος είναι ο νέος μας πνευματικός πατέρας και όλοι του ευχόμαστε υγεία και αξιοσύνη! Είναι ένας δραστήριος άνθρωπος με πνευματική παραγωγή, αφού έχει γράψει βιβλία, άρθρα εκκλησιαστικού περιεχομένου, ακόμα και ανάλογα θεατρικά έργα! Φυσιογνωμικά έχει την όψη καλοσυνάτου αγίου και είναι πολύ καλό αυτό για όλους. Να μας νουθετεί, λοιπόν (και να φέρει πίσω τον Αμβρόσιο)…

Τον Οκτώβριο άρχισε πάλι (το “πάλι” είναι ήδη είκοσι ετών) η φιλολογία για το τραίνο στην Καστοριά. Το θέμα του τραίνου παίζει στις πολιτικές ατζέντες το ένα-δύο με το άλλο θέμα, τη σήραγγα την Κλεισούρας. Ίδομεν…

Κατά τις Εθνικές Επετείους είχαμε μια συρρικνωμένη παρέλαση την 28η Οκτωβρίου και μια απούσα την 11η Νοεμβρίου. Μάθαμε, όμως, πως αναβιώνει ο θεσμός των προσκόπων. Κι έτσι, εκεί στο “Τσαρδάκι” θα βλέπουμε να μαζεύονται οι αλεπούδες που συναντάμε εδώ κι εκεί, τα αγριογούρουνα που είδαμε στην παραλιακή, τα αρκουδάκια της “Πέτρας” και τα λυκόπουλα των προσκόπων. Επιστροφή στη φύση!

Ο Οκτώβριος τελείωσε με διάρρηξη σε επιχείρηση γουναρικών. Κάποιος ανάλγητος θα μπορούσε να σχολιάσει πως οι διαρρήξεις κρύβουν και μιά αισιοδοξία: Υπάρχει υλικό να κλαπεί, αδερφέ.

Κι έτσι φτάσαμε στο Νοέμβριο. Ανήσυχοι και μασκοφορεμένοι! Οι αισιόδοξοι λένε πως η κυβέρνηση κάνει αυτό που μπορεί για να μας κρατήσει υγιείς. Οι απαισιόδοξοι φοβούνται πως αυτό είναι αλήθεια…

Κάπως έτσι κύλησε το καλοκαίρι και ήρθε ο Σεπτέμβριος, όπου στις 13 Σεπτεμβρίου είχαμε και το άνοιγμα των σχολείων. Φυσικά και εκεί δεν έλειψαν τα μέτρα για μαθητές και εκπαιδευτικούς. Σε άλλες εποχές συζητούσαν και ρωτούσαν οι περισσότεροι, πώς πέρασες τις διακοπές σου; Τώρα ρωτάμε έκανες εμβόλιο; Πέρασες κορονοϊό; Ενώ οι μαθητές δείχνοντας το σελφ τεστ ή μοριακό ή πιστοποιητικό νόσησης (ό,τι έχει ο καθένας δηλαδή) παίρνουν το “πράσινο φως” για να μπουν στην τάξη.

Και οι μέρες κυλάνε με μεγάλη πειθαρχία. Τρίτη και Παρασκευή ο έλεγχος, όχι αξιολόγησης, αλλά του κορονοϊού.

Και από το “πρόσεξε μην κολλήσεις ψείρες με τα παιδιά που κάνεις παρέα” είμαστε στο”πρόσεξε μη κολλήσεις κορονοϊό”.

Κάποτε θα λένε στα δικά τους “παιδιά ζήσαμε και την εποχή της πανδημίας”. Η εύλογη απορία είναι πόσα χρόνια θα ζούμε με τον ιό. Η συνηθέστερη απάντηση είναι όταν πετύχουμε την ανοσία αγέλης είτε μέσα από τον εμβολιασμό είτε μέσα από προηγούμενη φυσική νόσηση. Το Νοέμβριο είχαμε και την Παγκόσμια Ημέρα Τηλεόρασης. Δεν έγιναν πολλές αναφορές για την ημέρα αυτή. Ο κορονοϊος νικάει τα πάντα. Όλοι ασχολούνται με αυτόν. Ίδωμεν τι μάς επιφυλάσσει το μέλλον. Και όπως διάβασα και ένα στάτους αυτός ο ιός μάνα πατέρα δεν έχει να τον μαζέψει; Και ευτυχώς ως Έλληνες έχουμε αρκετό χιούμορ και όπως είπε και ο Αμερικανός σκιτσογράφος Frank Tyger, “η αίσθηση του χιούμορ μπαλώνει τις λακκούβες στο δρόμο της ζωής”. Πόσο δίκιο είχε γιατί από τις λακκούβες στο δρόμο της πόλης δεν ξέρω αν υπάρχει ελπίδα να μπαλώσουν…

Δημήτρης Ιωαννίδης

Ελένη Κωστοπούλου

Κάνε κλικ εδώ για να γίνεται συνδρομητής.