Η Καστοριά τελικά ανήκει στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας;

31/03/2022

Της Ελένης Κωστοπούλου

Δύο χρόνια μετά την εξαγγελία του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» από τον τότε Υπουργό Εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκο, βλέπουμε ότι η Καστοριά και τα Γρεβενά μένουν εκτός προγράμματος. Ο αποκλεισμός αυτός προκάλεσε προβληματισμό, αλλά και την οργή του Δημάρχου Γρεβενών Γιώργου Δασταμάνη, ο οποίος ήρθε σε έντονη αντιπαράθεση με τον Περιφερειάρχη Δ. Μακεδονίας Γ. Κασαπίδη κατηγορώντας τον για «έλλειψη περιφερειακής συνείδησης».

Ανακοίνωση του Δημάρχου Γρεβενών

«Η επιλογή της Περιφερειακής Αρχής να μην περιλαμβάνει στο δικό της πρόγραμμα για το “Αντώνης Τρίτσης”, ούτε ένα έργο για τα Γρεβενά, αποδεικνύει -μετά λύπης μου- ότι η πολιτική που ακολουθείται από τον Περιφερειάρχη είναι επιεικώς απαράδεκτη.

Ο Περιφερειάρχης με αυτή του την απόφαση, η οποία γνωστοποιήθηκε με δελτίο τύπου, μας δείχνει, δυστυχώς, ότι στερείται πλήρως της κρίσιμης περιφερειακής συνείδησης που απαιτείται προκειμένου να πάει ο τόπος μας μπροστά.

Η κοινωνία των Γρεβενών και εγώ προσωπικά, δεν πρόκειται να ανεχθούμε αυτή την μεροληπτική τακτική από πλευράς της Περιφερειακής Αρχής που συνεχίζει να αντιμετωπίζει τη Δυτική Μακεδονία με δύο μέτρα και δύο σταθμά, αποκλείοντας την περιοχή μας από κρίσιμα έργα υποδομής και ανάπτυξη».

Πριν πάμε στα γεγονότα που ακολούθησαν, στον αποκλεισμό της περιοχής μας και στην άμεση αντίδραση του Δημάρχου Γρεβενών, θα πούμε για τον βασικό σκοπό του προγράμματος και ποιους στόχους έχει.

Βασικός, λοιπόν, σκοπός του νέου προγράμματος ανάπτυξης και αλληλεγγύης της αυτοδιοίκησης με το συμβολικό όνομα «Αντώνης Τρίτσης» είναι η εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου στρατηγικού σχεδιασμού αναπτυξιακής προοπτικής και κοινωνικής αλληλεγγύης μέσω των φορέων της αυτοδιοίκησης.

Βασικοί Στόχοι του Προγράμματος είναι οι εξής:

  • Η βελτίωση και ο εκσυγχρονισμός των βασικών υποδομών των ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού των Συνδέσμων Δήμων και των νομικών προσώπων των ΟΤΑ, με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη και την ασφάλεια και ποιότητα ζωής των πολιτών.
  •  Η επανεκκίνηση της κοινωνικής και οικονομικής ζωής, η εξομάλυνση των συνεπειών της κρίσης εξαιτίας του κορωνοϊού, η προστασία της δημόσιας υγείας και η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και της τοπικής οικονομίας.
  • Η εκτέλεση δράσεων και πρωτοβουλιών κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης και ειδικότερα η στήριξη των δομών παροχής κοινωνικών υπηρεσιών της τοπικής αυτοδιοίκησης.
  • Η εισαγωγή τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνίας στη σχέση της τοπικής αυτοδιοίκησης με τον πολίτη, με στόχο την εμπέδωση της έννοιας του ψηφιακού πολιτισμού.
  • Η ενίσχυση της ανταπόκρισης της διοίκησης στους τομείς αρμοδιότητας της τοπικής αυτοδιοίκησης, με τη συνεχή ενσωμάτωση νέων αναγκών και απαιτήσεων και ο εκσυγχρονισμός του θεσμού της πολιτικής προστασίας, σε τοπικό επίπεδο.

Το σίγουρο είναι ότι πολλοί Δήμοι περίμεναν με ανυπομονησία να βάλουν σε τροχιά υλοποίησης έργα υποδομής και δράσεις για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής χιλιάδων πολιτών. Και εδώ γεννιέται ένα ερώτημα: Μήπως στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας υπάρχει μόνο η Κοζάνη; Μήπως και εμείς δεν έχουμε μάθει να διεκδικούμε; Φυσικά, εντύπωση προκάλεσε και η οργισμένη αντίδραση του Δημάρχου Γρεβενών κ. Γιώργου Δασταμάνη, ο οποίος παρ’ ότι προέρχεται από τον ίδιο πολιτικό χώρο δε δίστασε να έρθει σε σύγκρουση υπερασπίζοντας τα συμφέροντα του τόπου του, και όπως σχολιάστηκε, ίσως, βρει και δικαίωση. Εμείς που είμαστε…;

Κάνε κλικ εδώ για να γίνεται συνδρομητής.