Ιούνιος 1962

02/10/2021

– Εκδικάστηκε στο Κακουργιοδικείο της πόλης μας η υπόθεση ασέλγειας επί ανήλικου παιδιού, του χωριού Μουριές Κιλκίς, και κατηγορούμενο τον προϊστάμενο του Ταχυδρ. Γραφείου του χωριού. Μετά την ακροαματική διαδικασία, η οποία διήρκεσε ως τις 11:00 η ώρα το βράδυ το δικαστήριο των ενόρκων κήρυξε παμψηφεί αθώο τον κατηγορούμενο.

– Μετά από πολυετή απουσία αφίχθη στην πόλη μας ο συμπολίτης μας Ισραηλίτης Σαμ Κοέν, ο οποίος διαμένει στη Νέα Υόρκη.

Το βράδυ της 10ης Ιουνίου παρέθεσε φιλικό δείπνο στις αρχές της πόλης μας και σε άλλους προσκεκλημένους στο Ξενοδοχείο της Λίμνης, στη διάρκεια του οποίου ο Σαμ Κοέν πρόσφερε στον Δήμαρχο επιταγή των 200 δολαρίων, ως πρώτη δόση για την ανέγερση του δημαρχιακού μεγάρου της πόλης μας.

– Το νέο Δ.Σ. του Συλλόγου “Ομόνοια” της Νέας Υόρκης συγκροτήθηκε σε σώμα και έχει ως εξής: Πρόεδρος: Παναγιώτης Αϊβάζης, Αντιπρόεδρος: Ιωάννης Πελτέκης, Γεν. Γραμματέας: Σπύρος Κράτσιος, Ταμίας: Παντελής Σιώμκος και Σύμβουλοι οι Ιωάννης Αποστόλου, Δ. Γιαγκόπουλος, Αθανάσιος Γκλάβας, Ευάγγελος Μελλίδης, Νικόλαος Μουστάκας, Φίλιππος Παπαχρήστου, Δημήτριος Παπαχρήστου και Αθανάσιος Π. Ζάχος.

– Σχετικά με το δάσος Βαψωρίου, όπως έχουμε αναφερθεί διεξοδικά, ανήκε στο Δασαρχείο Καστοριάς, αλλά μεταβιβάστηκε η δικαιοδοσία του στη Φλώρινα, από το Υπουργείο Γεωργίας σε σχετικό έγγραφο ενημερωθήκαμε ότι, μέχρι την τελική απόφαση, θα μπορούν να υλοτομούν σε αυτό, όπως άλλωστε γινόταν, και οι κάτοικοι της Κλεισούρας.

– Στις 11 Ιουνίου, στις αίθουσες του τρίτου Δημοτικού Σχολείου Καστοριάς διεξήχθη Παιδαγωγικό Συνέδριο των διδασκάλων της Εκπαιδευτικής Περιφέρειας Καστοριάς, υπό της προεδρίας του Επιθεωρητού των Δημοτ. Σχολείων Καστοριάς Χαρ. Καραλιώτα.

Οι σύνεδροι παρακολούθησαν δύο διδασκαλίες, των Ελληνικών της ΣΤ’ Τάξης από τον δάσκαλο Περικλή Σιαμαντούρα και Γεωγραφία της Ε’ Τάξης από τον δάσκαλο Λουκά Σιάνο, σύμφωνα με τις διδακτικές αρχές του σύγχρονου σχολείου.

Στο συνέδριο προσήλθε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ.κ. Δωρόθεος και εκπρόσωποι άλλων αρχών, τους οποίους προσφώνησε ο Επιθεωρητής Καστοριάς Χ. Καραλιώτας. Εν συνεχεία οι σύνεδροι κατέθεσαν στεφάνι στον ανδριάντα του αείμνηστου Μητροπολίτη Καστοριάς Γερμανού Καραβαγγέλη και συνέχισαν τις εργασίες του Συνεδρίου. Ακολούθησε ευρεία επιστημονική συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τη διδασκαλία των μαθημάτων.

– Στις 16 Ιουνίου το βράδυ δόθηκε στο Τουριστικό Ξενοδοχείο χοροεσπερίδα από τον Προοδευτικό Σύλλογο Κυριών και Δεσποινίδων, που σημείωσε μεγάλη επιτυχία και κράτησε ως τις πρώτες πρωινές ώρες.

– Στις 22 Ιουνίου αφίχθη στην πόλη μας ο νέος νομάρχης Καστοριάς Ι. Μαζαράκης- Αινιάν.

– Ο πρόεδρος της Ένωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών Ν. Καστοριάς Ιωάννης Παπαμαντζάρης, σε ανοικτή επιστολή που απέστειλε στον Υπουργό Γεωργίας κ. Αδαμόπουλο, εκφράζει το παράπονο και την αγανάκτησή του, διότι το γνωμοδοτικό συμβούλιο Δασών αύξησε τα μισθώματα για τις χορηγούμενες εκτάσεις με σκοπό την υλοτόμηση από τους Δασικούς Συν/μούς, κατά 50-70% ανά έτος. Αυτή η άδικη απόφαση έχει σοβαρές επιπτώσεις στους αγροτικούς πληθυσμούς, οι οποίοι επαναπατρίστηκαν γλιτώνοντας από τη λαίλαπα των Σλάβων κομμουνιστών και η πατρίδα τούς έδωσε κίνητρα, ώστε να μείνουν και να διαβιώνουν. Τα εισοδήματά τους περιορίζονται μόνο στην υλοτόμηση ξυλείας είτε για καύσιμη ύλη είτε για οικοδομήσιμη.

– Παρουσία των γονέων και κηδεμόνων των μαθητών του Δημοτ. Σχολείου Λαχανοκήπων, αλλά και των υπολοίπων κατοίκων του χωριού, πραγματοποιήθηκαν οι γυμναστικές επιδείξεις στις 19 Ιουνίου, καθώς και οι ετήσιοι περιφερειακοί αγώνες στίβου. Αρχικά έγινε παρέλαση των μαθητών, η έπαρση της σημαίας, προσφώνηση του Διευθυντού του Δημοτικού Σχολείου Λαχανοκήπων Ηλία Θεοχάρη. Ακολούθησε ορκωμοσία των αθλητών -τριών και τέλεση των αγωνισμάτων. Πρώτευσε το Δημοτικό Σχολείο Λαχανοκήπων, με δεύτερο των Σπηλαίων, τρίτο των Λακκωμάτων, τέταρτο του Υψηλού και πέμπτο της Αυγής.

Οι αθλητές εκτέλεσαν άρτια σουηδικές ασκήσεις και στο τέλος οι χοροί ολοκλήρωσαν το πρόγραμμα.

– Με πάσα λαμπρότητα γιορτάστηκε στις 18 Ιουνίου, ημέρα Δευτέρα, η καθιερωμένη ετήσια γιορτή του Αγίου Πνεύματος στο Νεστόριο, παρουσία πολιτικών, στρατιωτικών και θρησκευτικών αρχών της Περιφέρειάς μας.

Στο παρεκκλήσι της Αγ. Τριάδος, στο ιστορικό Κάστρο, ετελέσθη αρχιερατική θεία λειτουργία από τον Αρχιμανδρίτη Ιεροκήρυκα της Ι. Μητρόπολης Καστοριάς Χρυσόστομο Ταμπάκη (ο Σεβασμιώτατος κ.κ. Δωρόθεος απουσίαζε στην Αθήνα). Μετά τη θεία λειτουργία κήρυξε υπέροχο θείο λόγο ο Ιεροκήρυκας, αναφερόμενος στην γιορτή του Αγίου Πνεύματος, αλλά και στους αγώνες του Ελληνισμού για την ελευθερία και την ορθόδοξη πίστη. Ακολούθησαν χοροί και κατόπιν κατευθύνθηκαν στο οικογενειακό κέντρο Γρουγιάννη, όπου παρετέθη γεύμα στους προσκεκλημένους.

Το γλέντι κορυφώθηκε στην πλατεία Άνω Νεστορίου με μεγάλο χορό, όπου έλαβαν μέρος όλοι οι κάτοικοι, οι μαθήτριες της Οικοκυρικής Σχολής Αγροτονεανίδων, ο στρατός, η χωροφυλακή κλπ., και διήρκεσε μέχρι αργά το απόγευμα.

Κάνε κλικ εδώ για να γίνεται συνδρομητής.