Ηπατίτιδα – ECDC: Περίπου 190 περιστατικά σε παιδιά σε όλο τον κόσμο

26/04/2022

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Πρόληψη και τον Έλεγχο Νόσων, περιστατικά σοβαρής ηπατίτιδας έχουν ταυτοποιηθεί σε τουλάχιστον 12 χώρες σε όλο τον κόσμο

Περίπου 190 περιπτώσεις σοβαρής ηπατίτιδας σε παιδιά, έχουν καταγραφεί έως τώρα σε όλο τον κόσμο σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Πρόληψη και τον Έλεγχο Νόσων (ECDC).

Η έξαρση αναφέρθηκε αρχικά στο Ηνωμένο Βασίλειο νωρίτερα αυτό τον μήνα και έχει ταυτοποιηθεί σε τουλάχιστον 12 χώρες σε όλο τον κόσμο. Αυτή περιλαμβάνει περίπου 40 περιστατικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση/Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο, δήλωσε σήμερα η επικεφαλής του ECDC Αντρέα Αμόν σε δημοσιογράφους σε διαδικτυακή ενημέρωση.

Το ECDC ερευνά τα περιστατικά αυτά παράλληλα με τις εθνικές αρχές και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Ζαούτης: Σε ετοιμότητα τα νοσοκομεία

Ειδικά στην Ελλάδα σύμφωνα με δηλώσεις στο CNN Greece του προέδρου του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) καθηγητή Παιδιατρικής Θεοκλή Ζαούτη ο Οργανισμός έχει ήδη ενημερώσει όλα τα νοσοκομεία και τις Υγειονομικές Περιφέρειες της χώρας, καθώς επίσης τους Παιδιατρικούς Συλλόγους και τις Επιστημονικές Εταιρείες, ώστε να βρίσκονται σε απόλυτη ετοιμότητα και να δηλώσουν άμεσα ένα ενδεχόμενο κρούσμα οξείας ηπατίτιδας.

Έχει δημιουργηθεί επίσης ένα δίκτυο επιδημιολογικής επιτήρησης σε όλα τα εργαστήρια, το οποίο επιτηρεί και καταγράφει τους ιούς.

Ο κ. Ζαούτης, προσθέτει ότι οι γονείς δεν θα πρέπει να ανησυχούν υπερβολικά, ωστόσο να βρίσκονται σε ετοιμότητα όταν αντιληφθούν κάποια σημάδια στο παιδί τους, όπως εμετό, διάρροια, πόνο στην κοιλιακή χώρα, απώλεια όρεξης, πόνο στις αρθρώσεις και στους μύεςσκούρα ούρα και κιτρίνισμα του δέρματος, ιδιαίτερα δε, κιτρίνισμα στο λευκό των ματιών.

Πηγή: cnn.gr

Κάνε κλικ εδώ για να γίνεται συνδρομητής.