Μετάλλαξη Όμικρον: Δώστε προσοχή σε αυτά τα συμπτώματα

19/12/2021

Βρετανοί επιστήμονες προειδοποιούν για τα συμπτώματα από τη μετάλλαξη Όμικρον του κορονοϊού. Όπως σημειώνουν πλέον όσοι υποφέρουν από ήπιους μυϊκούς πόνους, «ξύσιμο» στο λαιμό και ξηρό βήχα μπορεί να είναι φορείς της παραλλαγής Όμικρον. Αναφέρουν δε, ότι η κλινική εικόνα ασθενών που είναι φορείς της μετάλλαξης Όμικρον διαφέρει κατά πολύ από αυτή των ασθενών που έχουν νοσήσει με τη μετάλλαξη Δέλτα.

Σε δηλώσεις τους στη βρετανική εφημερίδα Independent οι επιστήμονες τονίζουν ότι η μετάλλαξη Όμικρον συχνά προκαλεί ήπια συμπτώματα, όπως βουλωμένη μύτη και πονόλαιμο. Ως εκ τούτου, είναι εξαιρετικά δύσκολο να διαπιστώσουμε τη διαφορά χωρίς εξετάσεις. Σύμφωνα με τον καθηγητή Tιμ Σπέκτορ, είναι πιο σημαντικό παρά ποτέ να κάνουμε εξετάσεις, ακόμη και χωρίς συμπτώματα.

Ο Tιμ Σπέκτορ υπογραμμίζει ότι σύμφωνα με τα δεδομένα από την μελέτη βάση της εφαρμογής Covid της Βρετανίας, περίπου τα μισά από όλα τα κρούσματα Δέλτα «χάνονται» γιατί δεν παρουσιάζουν τα «κλασικά» συμπτώματα κορονοϊού. Δηλαδή πυρετό, επίμονο βήχα και απώλεια ή αλλαγή όσφρησης ή γεύσης.

Η μετάλλαξη Όμικρον προκαλεί ήπια συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά του κρυολογήματος, τα οποία οι πολίτες δεν θα αναγνωρίσουν ως συμπτώματα κορονοϊού, «αν πιστέψουν απλώς τις επίσημες κυβερνητικές συμβουλές».

Η Κριστίνα Μάριοτ, διευθύνουσα σύμβουλος της Βασιλικής Εταιρείας Δημόσιας Υγείας (RSPH), αναφέρει ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι όσοι έχουν λάβει δύο δόσεις του εμβολίου παρουσιάζουν συνήθως λιγότερο σοβαρά συμπτώματα, όπως πονοκέφαλο, ρινική καταρροή, φτέρνισμα, πονόλαιμο και απώλεια όσφρησης.

Σημειώνει επίσης ότι «είναι σημαντικό για τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί πλήρως να παραμείνουν σε επαγρύπνηση για συμπτώματα που μοιάζουν με κρυολόγημα και να υποβάλλονται σε τεστ Covid εάν ζουν ή εργάζονται κοντά σε άτομα που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από τη νόσο».

«Η καταρροή και ο πονοκέφαλος είναι συμπτώματα πολλών λοιμώξεων» σημειώνει η Ιρέν Πίτερσεν, καθηγήτρια επιδημιολογίας και πληροφορικής της υγείας στο University College του Λονδίνου (UCL). Προσθέτει ότι «μπορεί να είναι τα πρώτα συμπτώματα -ή και το μόνο συμπτώματα– της νόσου Covid. Επομένως, εάν έχετε αυτά τα συμπτώματα, θα σας συνιστούσα να κάνετε διαγνωστικά τεστ για μερικές ημέρες».

Πονοκέφαλος

Ο πονοκέφαλος είναι λιγότερο γνωστό σύμπτωμα της Covid, αλλά είναι ένα από τα πιο πρώιμα σημάδια, σύμφωνα με τη μελέτη ZOE. Είναι πιο κοινό σύμπτωμα από τα κλασικά συμπτώματα, όπως βήχας, πυρετός και απώλεια όσφρησης.

Σύμφωνα με τη μελέτη ο πονοκέφαλος από τη νόσο Covid, τείνει να είναι μέτρια έως σοβαρά επώδυνος. Εμφανίζεται και στις δύο πλευρές του κεφαλιού και όχι σε μία περιοχή, μπορεί να διαρκεί περισσότερο από τρεις ημέρες και τείνει να είναι ανθεκτικός σε κοινά παυσίπονα.

Καταρροή

Η μελέτη ZOE διαπίστωσε ότι η ρινική καταρροή ήταν το δεύτερο πιο συχνά αναφερόμενο σύμπτωμα μετά τους πονοκεφάλους, με σχεδόν το 60% όσων βρέθηκαν θετικοί στην Covid με απώλεια όσφρησης να αναφέρουν επίσης ότι έχουν καταρροή.

Φτέρνισμα

Η μελέτη ZOE αναφέρει ότι όταν φτερνίζεται κανείς περισσότερο από το συνηθισμένο, μπορεί να είναι σημάδι της Covid σε άτομα που έχουν εμβολιαστεί, αν και τονίζει ότι το φτέρνισμα είναι πολύ πιο πιθανό να είναι σημάδι κρυολογήματος ή αλλεργίας.

Πονόλαιμος

Πολλοί με Covid παραπονιούνται ότι έχουν πονόλαιμο που μοιάζει με αυτόν που μπορεί να αντιμετωπίσει κανείς όταν έχει κρυολόγημα ή λαρυγγίτιδα. Ο πονόλαιμος που σχετίζεται με τη νόσο Covid, τείνει να είναι ήπιος και δεν διαρκεί περισσότερο από πέντε ημέρες. Επομένως ένας πολύ επώδυνος πονόλαιμος που διαρκεί περισσότερο, είναι πιθανό να είναι κάτι άλλο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης ZOE, σχεδόν οι μισοί από τους ασθενείς με Covid, αναφέρουν ότι έχουν πονόλαιμο, αν και αυτό είναι πιο συχνό σε ενήλικες ηλικίας 18-65 ετών σε σχέση με τους ηλικιωμένους ή τους κάτω των 18 ετών.

Απώλεια όσφρησης

Είναι ο ισχυρότερος δείκτης μόλυνσης από τη Covid, ανεξάρτητα από την ηλικία, το φύλο ή τη σοβαρότητα της ασθένειας κάποιου.

Οι νοσήσαντες μπορεί να μην χάσουν τελείως την όσφρησή τους, αλλά αυτό ενδέχεται να αλλάξει και να μην μπορούν να μυρίσουν κάτι με έντονο άρωμα. Ακόμη, μπορεί να επηρεαστεί και η αίσθηση της γεύσης.

Επίμονος βήχας

Ο επίμονος βήχας είναι ευρέως αποδεκτό ότι είναι ένα από τα τρία κύρια συμπτώματα της Covid, αλλά, σύμφωνα με τη μελέτη ZOE, μόνο περίπου τέσσερις στους 10 νοσήσαντες θα τον εμφανίσουν. «Επίμονος» χαρακτηρίζεται ο βήχας πολλές φορές την ημέρα, «για μισή μέρα ή περισσότερο».

Ο βήχας του κορονοϊού, είναι συνήθως ξηρός βήχας, σε σύγκριση με τον θωρακικό βήχα που αναδύει φλέγμα ή βλέννα και που μπορεί να υποδηλώνει βακτηριακή λοίμωξη. Ένας επίμονος βήχας τείνει να εμφανίζεται περίπου λίγες ημέρες μετά τη νόσηση και συνήθως διαρκεί περίπου τέσσερις ή πέντε ημέρες.

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ

Κάνε κλικ εδώ για να γίνεται συνδρομητής.